Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa, a anunţat într-un interviu că sunt în lucru 38 de dosare privind procedura de achiziţii publice legate de pandemia de coronavirus, pe perioada stării de urgenţă în România. Valoarea contractelor pe care le cercetează DNA se ridică la aproape 800 de milioane de lei.

"În aceste 38 de dosare avem suspiciuni că s-a încălcat procedura de achiziţii publice cu foloase necuvenite pentru anumite persoane şi s-au achiziţionat mărfuri neconforme cu exigenţele UE sau cu destinaţia lor. Cele mai multe sunt sesizări din oficiu, din presă, de la cetăţeni şi din alte mijloace specifice", a declarat Crin Bologa în interviul acordat platformei Spotmedia.ro.

Şeful DNA a spus că sunt în vizor "achiziţii publice legate de pandemie, dar şi în general. Pentru că, profitând de starea de urgenţă, s-au făcut achiziţii publice şi în alte domenii unde noi avem suspiciuni de fapte penale".

Crin Bologa a precizat, potrivit aceleiaşi surse, că "valoarea contractelor, nu a prejudiciilor" este de "aproape 800 de milioane de lei". 

"Putem avea infracţiuni asimilate celor de corupţie sau corupţie pură, mită, trafic de influenţă, în legătură cu achiziţiile publice. Acolo sumele sunt în procente – 18%, 5-10 %, în funcţie de persoanele implicate. Avem dosare cu 2 milioane de lei, cu 15 milioane de lei, cu 4 milioane de euro", a mai arătat procurorul. 

De când a fost declarată starea de urgenţă, au fost înregistrate 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19, punctează Crin Bologa.

Pe de altă parte, DNA a deschis şi dosare cu privire la subvenţiile date de statul român partidelor politice şi la modul de cheltuire a acestor subvenţii. "Avem în lucru dosare importante, cu persoane importante, cu prejudicii importante", afirmă procurorul-şef DNA.