Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat, marţi, la sediul DNA, unde a fost citat de procurori pentru a lua la cunoştinţă instituirea sechestrului în dosarul Tel Drum, în care a fost pus sub învinuire pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene. DNA a instituit un sechestru de peste 127 milioane lei, echivalentul a aproximativ 27 de milioane de euro, asupra bunurilor liderului social-democrat, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

Apărat de jandarmi

Potrivit sursei citate, Dragnea nu a făcut declaraţii la sediul DNA, fiind condus cu dificultate de jandarmi până la uşa direcţiei anticorupţie. Liderul PSD a ajuns la ora 17.30 la sediul DNA, unde a fost întâmpinat de susţinători, care l-au aplaudat, dar şi de contestari care l-au huiduit şi i-au cerut demisia. Dragnea a plecat după 30 de minute, în aceeaşi atmosferă încinsă din faţa sediului DNA.

La faţa locului au fost aproximativ 20 de jandarmi, trimişi pentru asigurarea măsurilor de ordine, arată sursa citată.

"Nu e vorba de protecţie ci de măsuri de asigurare a ordinii publice. Asigurăm măsuri minime şi dacă dumnealui vrea să dea declaraţii o să se oprească să dea. Sunt undeva la 20 jandarmi. Vă explicăm ca la grădiniţă", a spus unul dintre jandarmii prezenţi la faţa locului, întrebat de jurnalişti dacă au venit să îl protejeze pe liderul PSD.

DNA a instituit, marţi, un sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum.

Statul nu cere

Conform unui comunicat al procurorilor anticorupţie, aceştia au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de Dragnea în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie. Adică, toată averea "oficială" a lui Dragnea este pusă sub sechestru.

Interesant este, însă, că, până marţi seară, reprezentanţii statului, aflat sub influenţa PSD, nu s-au constituit parte civilă în acest caz.

"Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obţinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracţiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei)", mai spun procurorii.

Victima statului paralel

Maria Vasii, avocatul lui Liviu Dragnea, susţine că liderul PSD va contesta în instanţă măsura sechestrului dispus de DNA. 

De altfel, deşi la ieşirea din DNA a refuzat să facă declaraţii, Liviu Dragnea s-a pretins din nou victima "statului paralel".

"O să merg ca să iau în primire sechestrul, probabil urmează sechestrul pe viaţă. Am fost făcut ţintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru România. Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţiei de oameni care se ascund", spusese Dragnea, anterior vizitei la DNA.

Potrivit Digi24.ro, Liviu Dragnea se consideră o victimă a statului paralel, dar ancheta în acest caz se bazează pe investigaţiile Oficiului European Antifraudă. Inspectorii europeni au sesizat DNA că banii destinaţi dezvoltării judeţului Teleorman s-au scurs printre degetele autorităţilor direct în conturile Tel Drum.

Alţi patru suspecţi din dosar, acţionari Tel Drum, foşti şi actuali funcţionari ai Consiliului Judeţean teleorman, s-au ales cu sechestru pe avere, notează Digi24.ro.

De asemenea, s-a pus sechestru şi pe bunurile lui Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, "până la concurenţa sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deţinute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende". În ceea ce îl priveşte pe Mugur Băţăuş, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman la data faptelor, s-a dispus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei, iar pe numele unui alt funcţionar, Victor Piperea, până la 63.999.908,88. Marin Predescu, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, are sechestru până la concurenţa sumei de 32.203.658,27 lei.

De precizat că, pe 13 noiembrie, procurorii au anunţat oficial că Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul "Tel Drum", cel de-al treilea în care este vizat liderul PSD.

În acest dosar, Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În acelaşi caz este cercetat şi Marian Fişcuci, descris de anchetatori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea şi acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.