DNA a oferit, luni, o primă reacţie după decizia CCR referitoare la ancheta OUG 13 motivată vineri, care susţinea că procurorii şi-ar fi depăşit atribuţiile şi şi-ar fi arogat altele ce revin Parlamentului sau chiar Curţii.

Într-un comunicat remis presei, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va evalua în două săptămâni activitatea procurorilor şefi ai Parchetului General, Augustin Lazăr, şi DNA, Laura Codruţa Kovesi, se fac mai multe precizări cu privire la dosarul deschis în cazul OUG 13/2017 şi decizia CCR.

"Procurorul are obligaţia de a ancheta"

Astel, DNA precizează că "dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penala", deci nu oportunitatea OUG 13, cercetările fiind "în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprudenţa constantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

"Astfel, respectând dispoziţiile legale şi practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii împrejurărilor cauzei, au fost administrate probe constând în declaraţii de martori, ridicări de documente, procurorul având obligaţia de a efectua o anchetă penală efectivă", se arată în comunicatul DNA.

Pe de altă parte, faptul că CCR interpretează diferit dispoziţiile constituţionale faţă de alte instituţii este "un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor", arată DNA. Aceste decizii vizează principii constituţionale care nu au mai fost analizate până la acel moment şi care pot duce la apariţia unor puncte de vedere diferite, având în vedere că nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie să o urmeze reprezentanţii instituţiilor", se mai spune în comunicatul DNA.

O alta subliniere foarte importantă făcută de DNA este că, potrivit Constituţiei, "actele şi soluţiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanţelor de judecata, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Procurorul general: "Nu demisionez"

Precizarea vine în contextul în care Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat că vrea să evalueze în două săptămâni activitatea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, urmând ca la final să anunte ce măsuri va lua. Totodata, Tudorel Toader i-a invitat pe Augustin Lazăr şi pe Laura Codruţa Kovesi să ia în considerare şi varianta demisiei, respinsă de procurorul general.

Tot luni, şi tot printr-un comunicat, a reacţionat la decizia CCR şi Ministerul Public, care a anunţat că ancheta în cazul OUG 13 merge mai departe. "Potrivit dispoziţiilor legale, procurorul are obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluţioneze, controlul asupra actelor şi măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanţa de judecată", a arătat Ministerul Public.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni dimineaţa, că nu va demisiona. "Vă spun doar atât: Nu. Nu intru nici în polemici publice", a declarat Augustin Lazăr, luni dimineaţa, la intrarea în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), întrebat de jurnaliştii aflaţi la faţa locului dacă ia în calcul să îşi prezinte demisia după declaraţiile ministrului Justiţiei.