Şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

"În perioada 2014-2015, inculpatul Ţîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor (denunţători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) şi foloase necuvenite (pizza şi whisky)", se arată într-un comunicat transmis vineri de biroul de presă al DNA.

Procurorii arată că Ţîrle a obţinut foloasele pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, concret, ca să nu ia măsuri pentru eliminarea unor deficienţe constatate în urma unor controale efectuate în anii trecuţi în expertizele medicale, dar şi pentru a nu urmări periodic îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.

Concret, reţine DNA, cu ocazia controalelor ignorate de şeful de Casei de Pensii s-a constatat că, între anii 2011-2015, nu mai puţin de 8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experţi în perioada în care aceştia erau, teoretic, în concediu de odihnă. Alte deficienţe, găsite în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală, au fost că medicii nu au respectat arondarea teritorială a populaţiei, dar şi programul de lucru. Între programul de lucru al instituţiei, aşa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Judeţene de Pensii Bihor şi programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă exista un decalaj nejustificat.

"În alt context, în perioada 18.05. - 11.06.2015, inculpatul Ţîrle Leontin, în aceeaşi calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunţător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai şi la timp, în cadrul Casei Judeţene de Pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naţionale de Pensii", notează DNA, subliniind că pasivitatea lui Ţîrle i-a dat ocazia medicului în cauză să facă şi mai mulţi bani ilegal. Concret, medicul respectiv, care e şi denunţător în cauză, a putut aviza fără probeme cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condiţiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialişti. "În această manieră, denunţătorului i s-a creat posibilitatea de a obţine sume de bani într-un cuantum mai ridicat şi mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situaţia revizuirilor", notează procurorii.

Pentru recuperara prejudiciului, un imobil ce îi aparţine lui Ţîrle a fost pus sub sechestru asigurător. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă.

Citiţi pe această temă şi articolul "Tătucul şpăgarilor: Directorul Casei de Pensii lua bani de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, pentru a-i lăsa să "producă" în continuare"