Procurorii anticorupţie din Oradea au avut cel mai slab an în 2017, scrie site-ul Adevărul, subliniind că anul trecut Serviciul Teritorial a trimis în judecată doar 8 rechizitorii, ceea ce îl situează „printre serviciile teritoriale cu cele mai puţine trimiteri în judecată dispuse anul trecut”, motiv pentru care, conform unor surse, „s-a dispus efectuarea unui control de management la DNA Oradea”.

Mai puţine inculpări

Anul trecut, Serviciul Teritorial Oradea a avut în total 10 trimiteri în judecată, dintre care opt în baza unor rechizitorii şi două în baza unor acorduri pentru recunoaşterea vinovăţiei încheiate între inculpaţi şi procurori.

În 2017, potrivit bilanţului DNA, procurorii orădeni au deferit judecătorilor 27 de persoane, între care şi fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, un judecător, un avocat şi diverşi funcţionari publici, acuzaţi de săvârşirea a 59 de infracţiuni.

Tot anul trecut, DNA Oradea au avut de soluţionat 345 cauze (din care 119 noi, înregistrate în 2017), din acest total soluţionând 135, prin trimitere în judecată 10, celelalte 125 fiind clasate.

Numărul rechizitoriilor întocmite anul trecut este mai mic faţă de 2016 (14 rechizitorii privind 44 inculpaţi) şi 2015 (17 rechizitorii privind 52 inculpaţi).

Pe de altă parte, anul trecut 58 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA Oradea au fost condamnaţi prin 15 hotărâri definitive de către judecători, iar prin 4 hotărâri definitive au fost achitaţi 7 inculpaţi.

O cifră din mai multe

În baza acestor cifre şi citând surse din structura centrală a DNA, Adevărul concluzionează că „rezultatele obţinute nu sunt deloc mulţumitoare”, astfel că luna aceasta „urmează să se desfăşoare un control de management” la Serviciul Teritorial Oradea, condus interimar de procurorul Adrian Muntean.

Contactat de BIHOREANUL, acesta a afirmat iniţial că nu are cunoştinţă despre controlul dispus la Oradea, dar şi că acesta este posibil, iar ulterior a revenit, arătând că a fost înştiinţat oficial despre faptul că va avea loc un control în această lună, fără a cunoaşte însă tema acestuia.

Procurorul Muntean a ţinut să precizeze, pe de altă parte, că aprecierea privind activitatea unui Serviciu Teritorial al DNA, ca dealtfel a oricărei alte unităţi de parchet, nu se face ţinând seama doar de numărul rechizitoriilor întocmite. „Nu poţi compara numărul de rechizitorii de la un serviciu teritorial la altul, pentru că unul are în competenţă două judeţe, cum este cazul Serviciului Teritorial Oradea (n.r. – care „răspunde” de judeţele Bihor şi Satu Mare), iar alte servicii au patru judeţe”, a declarat şeful interimar al DNA Oradea.

Acesta a mai afirmat că nici măcar numărul achitărilor nu este, în sine, un criteriu de apreciere a activităţii unui parchet. „Anul trecut au fost 4 hotărâri definitive pentru achitarea a 7 inculpaţi, dar 6 dintre aceştia au fost totuşi condamnaţi în prima instanţă”, a exemplificat Muntean, completând că soluţiile de achitare decise de judecători nu au fost considerate imputabile procurorilor.

„Activitatea unui serviciu teritorial al DNA este apreciată în funcţie de multe alte criterii luate la un loc: număr de cauze, număr de cauze soluţionate, număr de achitări, număr de inculpaţi care au fost arestaţi preventiv şi nu au fost trimişi în judecată şi altele, inclusiv numărul de procurori, care în ce priveşte Oradea a fost mai mic anul trecut decât în ceilalţi ani”, a mai spus şeful interimar al DNA Oradea.