Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată o sătmăreancă, după ce au depistat-o că a prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) documente false, pentru a obţine ilegal banii din subvenţie.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, în perioada 2012-2013, femeia – a cărei identitate este protejată – a depus la APIA mai multe documente false (contract arendă, adeverinţe, etc) "în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate". În acest mod, a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 158.133 lei.

Mai mult, femeia i-a dat documente false şi fiicei ei. Fără ca aceasta să ştie că actele nu sunt reale, le-a dus la APIA şi a obţinut şi ea 20.624 lei.

Acum, sătmăreanca este trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni), respectiv participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Satu Mare, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei.

DNA mai precizează că în cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparţin inculpatei, dar şi asupra sumelor de bani deţinute de către inculpată în mai multe conturi şi poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea.