Un medic chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, de procurori pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Este vorba, concret, de 13 cazuri în care chirurgul, pe numele lui Gheorghe Neaţă, a primit mită de la pacienţi sau rudele acestora. Dimineaţa, el se ruga să fie ferit de... procurori.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, joi, s-a făcut o percheziţie domiciliară în cabinetul chirurgului Neaţă, unde s-au găsit sume de bani în valoare totală de 71.000 de lei, "din care 52.200 lei, restul valută (3400 euro şi 350 lire sterline), banii fiind depozitaţi într-un dulap din lemn situat în cabinetul medical".

Au mai fost găsite şi numeroase alte bunuri, cum ar fi: băuturi alcoolice, cafea, parfumuri, ţigări. Potrivit declaraţiei de avere, medicul are depozite bancare în cuantum de peste 1.400.000 lei.

Gheorghe Neaţă avea şi un ritual, dezvăluie procurorii. În fiecare zi spunea cu voce tare o rugăciune în cabinetul său. El se ruga, între altele, să nu fie prins de procurori: "Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi, bine lui A... fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procurori". Rugăciunea nu i-a fost ascultată...

Potrivit procurorilor, medicul nu cerea o anumită sumă de bani, dar era nemulţumit dacă suma primită era mică, aşa cum rezultă din înregistrările de la dosar.

"De pildă, în data de 11 iunie, medicul, după ce primeşte un plic de bani de la un bărbat care părăseşte biroul, poartă cu voce tare următorul monolog. «ce făcu... subţire de tot, 4..., 5...6, aaa, bun mă! Buuun! Mi-a dat 5 milioane, hai... păi da. Şase. Normal, trebuia să fie 6. Păi da... moşu, doar n-ai vrea moşu... moşu trăieşte.... mă aşteptară 6. Mă aşteptară 6!", potrivit unor frânturi din interceptări, făcute publice prin comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Mai mult, "în cauză s-au formulat patru denunţuri, iar din declaraţiile martorilor denunţători s-a conturat ideea că medicul nu intervine chirurgical până nu primeşte sume de bani de la pacientul care urmează să fie operat, necontând starea materială a bolnavului".