Scor spectaculos la alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea, funcţie pentru care şase candidaţi (Constantin Bungău, Ioan Felea, Ioan Horga, Alexandru Ilieş, Gheorghe Ionescu şi Mircea Chiriac) s-au luptat până luni.

Bungău şi restul

Actualul ordonator de credite, Constantin Bungău, a obţinut cele mai multe voturi, 439, şi doar 10 voturi i-au mai lipsit pentru a ajunge rector din primul tur. Astfel că, în turul doi, acesta va lupta cu Ioan Horga, candidatul de pe locul 2, care a adunat doar 198 de voturi.

Pe locul al treilea s-a situat Alexandru Ilieş, cu 109 voturi, în timp ce liderul sindical Gheorghe Ionescu a adunat doar 62 de voturi, substanţial mai puţine decât a adunat la precedentele alegeri (206) când a fost contracandidatul lui Cornel Antal. Locul 5 a fost ocupat de Ioan Felea, care la rândul său are doar 57 de voturi, un scor mic pentru un actual prorector.

Cele mai puţine sufragii le-a strâns cel mai tânăr dintre candidaţi, Mircea Chiriac, 22 la număr. 

Opt voturi au fost anulate, iar unul a fost nul, a anunţat comisia de alegeri. Niciunul dintre candidaţi nu a fost prezent la numărătoarea voturilor.

Mulţumiţi şi nu prea

Contactat de BIHOREANUL, Constantin Bungău a spus că, dat fiind că au fost şase candidaţi, crede că a obţinut un scor bun, deşi credea că va câştiga alegerile din primul tur. "Mă bucur că a fost o competiţie caracterizată de fair-play", a declarat acesta.

Nici Horga nu s-a plâns de diferenţa mare de voturi, ci a spus că merge încrezător în turul doi. "Joc până la ultima carte. Nu sunt omul care să cedeze uşor", a declarat acesta BIHOREANULUI, completând că e convins de faptul că, indiferent dacă va fi el rector sau nu, planul său managerial, care presupune restructurarea facultăţilor, va deveni realitate într-un an.

Turul doi, aceleaşi reguli

Cvorumul pentru validarea alegerilor de luni a fost îndeplinit, deoarece la vot au participat 896 de universitari, adică 77,91% din totalul de 1.149 de electori cu drept de vot. Ca să câştige din primul tur, un candidat avea nevoie de 449 de voturi, adică jumătate plus unu din voturi.

Al doilea tur de scrutin va avea loc miercuri. Şi atunci alegerile vor fi valide doar dacă cel puţin majoritatea electorilor merg la vot, iar dacă acest lucru se întâmplă, candidatul cu cele mai multe voturi va câştiga alegerile.

Dacă va fi şi validat de Ministerul Educaţiei, acesta va deveni noul rector al Universităţii din Oradea. Turul de scrutin de miercuri va avea loc între orele 8 şi 18, tot la sala de jocuri sportive a Universităţii, situată pe malul Peţei.