Ţara arde, baba se piaptănă! Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. Astfel, referendumul care interzice, practic, căsătoria între persoanele între acelaşi sex se va organiza pe 7 octombrie.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, în plen au fost prezenţi 127 dintre cei 136 de senatori, propunerea de revizuire a Constituţiei fiind adoptată în final cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri.

Astfel, aşa cum conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie.

Mediafax mai notează că, la şedinţa de marţi, senatorii au avut păreri diferite. În vreme ce PSD-istul Şerban Nicolae a spus că este dreptul oricărui copil să crească într-o familie cu mamă şi tată, unii liberalii au susţinut proiectul, iar USR a acuzat că PSD face campanie electorală.

Familia nu înseamnă căsătorie

Cseke AttilaLiderul grupului senatorial al UDMR, bihoreanul Cseke Atilla (foto), a declarat că sunt lucruri care trebuiau lămurite în timpul dezbaterilor, modificarea punând semn de egalitate între noţiunea de familie şi cea de căsătorie.

"Dacă vreţi o simplă propoziţie despre textul propus, este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi, în grupul senatorial UDMR, am analizat acest text propus şi toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în care aceasta să fie consimţită, căsătoria să fie încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă anumite deficiențe: se pune într-un fel un semn de egalitate în noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşit. Se încearcă inducerea ideii că dacă nu eşti căsătorit nu ai familie. Oare nu există cupluri care trăiesc de mult timp împreună şi au copiii? Aceasta nu este familie? Trebuia cu această ocazie în acest moment aceste situaţii să fie reglementate prin propoziţii simple la nivel constituțional. Aceste lucruri puţeau fi dezvoltate prin legi organice. Nu s-a întâmplat acest lucru, drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă şi în concluzie va spune următoarele: Toţi suntem de acord cu încheierea căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Unii vor vota pentru şi alţii se vor abţine", a declarat liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla.

USR, împotrivă

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat marți în plen că pentru senatorii care susţin această modificare nu contează familia sau tradiţiile, ci doar" îşi fac campanie electorală pe spatele Referendumului".

"Pentru USR este clar că nici familia, nici tradiţiile nu contează pentru voi, ci să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. (...) L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl votaţi acum, să distrageţi atenţia de la legile justiţiei, de la Codurile penale. (...) Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei. PSD vrea cu adevărat un referendum despre valorile tradţionale? Ce-ar fi să facem un referendum despre valorile tradiţionale? Să facem un referendum ca cei condamnaţi penal să nu mai ocupe funcţii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveţi curaj să îi întrebaţi pe cetăţenii români ce părere au? Nu, voi vreţi un referendum inutil", a afirmat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, în plen.

"S-a vorbit aici despre familiile monoparentale şi faptul că ele nu vor fi afectate în urmă modificării articolului din Constituţie. Dar ce se intamplă cu familiile fără copiii, unde părinţii cresc copiii că au plecat părinţii în străinătate. Această modificare alimentează ură. În acest moment în Parlament şi în societatea ar trebui să vorbim despre modificările la legile justiţiei şi vizită Comisiei de la Veneţia care va avea loc peste câteva zile. Ar trebui să vorbim despre anchetă violenţelor jandarmeriei din 10 august, despre pensii. (...) La 100 de ani de România, fiţi liber", a afirmat și senatorul USR Florina Presadă. Acesta a subliniat că, în loc ca Parlamentul şi Guvernul să rezolve alte probleme ale României, precum legile justiţiei, se preocupă de o modificare a Constituţiei care nu rezolvă nicio problemă.

De altfel, arată Mediafax, USR a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti.

Senatul a fost cameră decizională. Iniţiativa fusese adoptată în mai 2017 de Camera Deputaţilor, fiind susţinută, în hârtii, de 3 milioane de cetăţeni, la iniţiativa Coaliţiei pentru Familie.