Pentru că scepticismul faţă de vaccinarea împotriva Covid-19 este mare, în rândul cadrelor didactice, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a trimis secretarii de stat în ţară, ca să ţină pledoarii pro-imunizare în faţa profesorilor.

În acest context, joi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a ajuns secretarul de stat Sorin Ion, care a ţinut o şedinţă cu toţi cei interesaţi de subiect. În sala de conferinţe a IŞJ Bihor au fost prezenţi inspectorul general Virgil Blage, colegii săi din Inspectorat, câţiva directori de şcoli din Oradea şi reprezentanţi ai părinţilor, elevilor şi sindicaliştilor din învăţământ, iar întâlnirea a fost transmisă live, pe internet, adunând participanţi din rândul directorilor de şcoli şi profesorilor interesaţi de subiect.

O treime din angajaţii şcolilor, imunizaţi

La debutul întâlnirii, Blage a prezentat datele privind imunizarea în rândul personalului din şcolile bihorene. Potrivit acestuia, până în prezent, din cele 6.842 de cadre didactice din Bihor, 3.206 (46,86%) s-au înscris pe platforma RoVaccinare, iar 2.173 (reprezentând 31,75%) s-au şi vaccinat. 411 dascăli din judeţ au fost infectaţi cu Covid-19, a precizat Blage.

Din rândul personalului auxiliar din şcoli, în total 694 de persoane, 338 (adică 48,7%) s-au înscris pe platforma de vaccinare, iar 214 (30,83%) s-au şi vaccinat, în timp ce 59 au fost testaţi pozitiv de la debutul pandemiei de Covid-19.

Scepticismul este şi mai mare în rândul personalului nedidactic din şcoli: din cei 1.696 de angajaţi, doar 581 (34,25%) vor să se vaccineze şi 371 din aceştia (21,85%) au fost deja imunizaţi. Potrivit lui Blage, în total, în Bihor, 76 de angajaţi nedidactici au fost confirmaţi cu Covid-19.

„La nivelul întregului personal din învăţământul judeţului Bihor, 43,27% sunt înscrişi pe platforma de vaccinare, iar 28,15% s-au vaccinat deja”, a declarat inspectorul şcolar general, precizând că, dacă îi adaugă şi pe cei care au trecut prin infecţia cu Sars-Cov-2, procentul celor imunizaţi (în varianta optimistă în care cei care au suferit de Covid-19 au în continuare anticorpi) urcă la 34,48%.

„Aceste cifre nu ne situează în top şi nu sunt mulţumitoare din perspectiva dorinţei noastre de a asigura accesul la procesul educaţional în siguranţă. Va trebui să facem eforturi serioase să ajungem la un procent de imunizare de 70-80%”, a concluzionat Blage.

„Mă simt mai în siguranţă”

Secretarul de stat Sorin Ion s-a oferit ca exemplu în faţa dascălilor din Bihor, precizând că s-a vaccinat, convins că este cea mai bună soluţie pentru el şi apropiaţii săi. „Bună ziua, mă numesc Sorin şi sunt vaccinat, cu rapel, şi am anticorpi cât să dau şi altora. Mă simt mai în siguranţă de când am rezultatul testului de anticorpi”, a declarat oficialul, pe un ton glumeţ, completând şi că nu are semnal mai bun la telefon, nici degete în plus, din cauza vaccinului, aluzie la conspiraţiile care înconjoară imunizarea împotriva Sars-Cov-2.

Acesta a explicat că Ministerul Educaţiei a decis ca luna aprilie să fie una de vacanţă prelungită şi în contextul în care datele medicilor arătau că valul trei al pandemiei de Covid-19 poate fi mai devastator. „Insist, este extrem de important să vă vaccinaţi. Luna aprilie ne-am propus să fie cu mobilitate aproape zero în şcoli, cu motive întemeiate. Știam că va fi al treilea val”, a declarat Sorin Ion.

Secretarul de stat nu a fost combătut de profesorii din Bihor, care au adresat întrebări legate de alte teme, precum concursurile pentru directori. Dacă dascălii îi vor şi asculta îndemnul, rămâne așadar de văzut...