În lunile august şi septembrie, Direcţia pentru Sănătate Publică a întreprins un control tematic la 130 unităţi de învăţământ din Bihor, din care 102 din mediul rural şi 28 din mediul urban. Potrivit unei informări trimise joi, în urma controlului s-a constat că numai 53 dintre acestea aveau autorizare sanitară de funcţionare, iar terenul aferent unităţii şcolare era corespunzător sanitar doar la 118 unităţi.

Inspectorii DSP au controlat şi spaţiile din incinta unităţilor de învăţământ şi au constatat că majoritatea sălilor de clasă - 533 - erau corespunzătoare, în timp ce doar 10 au fost găsite nepotrivite desfăşurării cursurilor. Şi laboratoarele au corespuns, în număr de 31, doar două fiind necorespunzătoare. În ceea ce priveşte sălile de sport, inspectorii au găsit 23 dintre acestea improvizate, 14 cu condiţii în regulă şi 3 necorespunzătoare.

DSP a constatat că doar 50 de şcoli din cele 130 aveau apa asigurată prin sistem centralizat, 75 aveau sistem propriu de asigurare corespunzătoare a apei potabile, iar la 5 unităţi apa nu era asigurată conform normelor. "Grupurile sanitare sunt corespunzătoare doar la 81 din unităţile verificate, iar dotarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie este corespunzătoare la 127 de unităţi", se arată într-un comunicat al DSP Bihor.

Şase dintre unităţile şcolare verificate aveau şi internate, toate fiind considerate în regulă în ce priveşte dotarea cu mobilier şi cazarmament, spaţii de studiu şi pentru activităţi culturale.

Să se repare!

În urma controalelor au fost date doar şapte avertismente, dar toate unităţile au primit planuri de măsuri pentru a remedia deficienţele în perioada următoare, fiind monitorizate de Direcţie. "Dacă au existat deficienţe grave, unităţile au primit avertisment, însă în cazurile în care acestea puteau fi uşor remediate, s-au întocmit doar planuri de măsuri", a declarat doctorul Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt al DSP.

De asemenea, inspectorii au suspendat activitatea Grădiniţei cu program normal Tilecuş din cauza condiţiilor sanitare improprii. De altfel, în mediul rural s-a constatat că principalele motive pentru care unităţile şcolare nu şi-au primit autorizaţia sanitară sunt absenţa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, faptul că nu exista amenajat spaţiu special pentru produsele lapte-corn sau că apa este asigurată prin dozatoare.

"Principala responsabilitate în îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare ale unităţilor şcolare revine autorităţilor administraţiei publice locale care trebuie să aloce resurse pentru remedierea deficienţelor constatate şi să asigure fondurile necesare îndeplinirii condiţiilor igienico-sanitare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare", se mai precizează în informarea DSP. Direcţia va continua să monitorizeze remedierea deficienţelor constatate.