Potrivit datelor centralizate de Polul de asigurare împtriva dezastrelor (PAID), la data de 25 august 2011, în Oradea erau încheiate 9.098 de asigurări obligatorii de locuinţe de către persoanele fizice care deţin un imobil, ceea ce înseamnă că doar 10% dintre orădeni şi-au asigurat locuinţele.

Din cauză că termenul limită până la care se puteau încheia asigurările (5 august) a expirat, Primăria va lua măsuri pentru cei care nu se conformează.

"Municipalitatea face un apel către toţi proprietarii de locuinţe să încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege. Reprezentanţii Direcţiei Economice vor consulta periodic statisticile PAID, după care vor trece la notificarea restanţierilor, iar apoi la sancţionarea celor care nu s-au conformat", a spus Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Legea nr. 260/2008, care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu se aplică persoanelor fizice şi juridice care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă a locuinţelor, cu condiţia ca aceasta să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.

Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialul din care sunt construite locuinţele, între 10 şi 20 de euro.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează, potrivit Legii nr. 260/2008, cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.