Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a afişat luni seară, pe site-ul instituţiei, primele rezultate ale examenului naţional de titularizare. Potrivit statisticilor, din cei 1.064 de candidaţi care au fost notaţi, doar 263 au reuşit să obţină o notă între 7 şi 9.99, putând astfel să obţină un loc de cadru didactic titular. În procente, numărul înseamnă doar 24,72% dintre cadrele didactice.

"Este un procentaj mai mic ca în anii anteriori, deoarece în 2009 am avut promovabilitate (n.r. adică numărul candidaţilor care au luat nota peste 7) de peste 40%, iar în 2010 de peste 34%", a declarat pentru BIHOREANUL, inspectorul-şef Dorel Luca.

Şeful IŞJ a mai afirmat că trei dintre cadrele didactice din Bihor au reuşit să obţină note de 10 (0.28% din numărul concurenţilor), în vreme ce la nivel naţional s-au înregistrat doar 26.

Dintre candidaţii la titularizare, 435 (reprezentând 40,88%) au fost notaţi între 5 şi 6,99, ceea ce le permite să primească posturi de suplinitori. 366 de cadre didactice din judeţ (34,40%) nu au reuşit nici măcar să obţină nota 5.

Examenul de titularizare s-a desfăşurat pe 13 iulie, iniţial fiind înscrişi 1.672 de candidaţi, dintre care doar 1.363 s-au şi prezentat. Dintre ei, 293 s-au retras din examen, 9 invocând motive medicale, iar ceilalţi alegând să plece după ce au văzut subiectele. Un candidat a fost eliminat după ce a refuzat să-şi predea telefonul mobil, care era deschis. Astfel că, la finalul examenului, au fost predate doar 1.069 de lucrări şi notate doar 1.064, cinci dintre ele fiind anulate.

UPDATE:

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean a precizat că cele cinci lucrări au fost anulate din cauză că aveau pe ele semne de natură să identifice autorul. A fost vorba de o lucrare la Istorie, unde o candidată şi-a trecut numele de familie şi prescurtarea prenumelui pe pagina 7. La fel, la Religie Ortodoxă o candidată şi-a scris numele în afara spaţiului care se sigilează, iar pe lucrările a altor trei candidate la Limba Franceză au existat semne distinctive.

Luca a mai precizat că un singur candidat a luat nota 1, la Educaţie Fizică, iar note de 1 şi 2 au fost în număr de 26.

"Cei trei candidaţi care au obţinut notele de 10 se numesc Popa Octavia Floriana, care a susţinut examenul la Limba Germană modernă, Roman Ionuţ Valentin, la Limba şi Literatura Română, respectiv Gal Liana Mariana, la Consiliere psiho-pedagogică", a spus şeful IŞJ. Acesta a mai precizat că Roman de pildă este titlular deja pe un post, în satul Bogei, şi cel mai probabil se va muta mai aproape de domiciliu, la Marghita, celelalte două fiind, până în prezent, suplinitoare.

Dintre candidaţi, 147 au fost promoţia 2011.

Contestaţiile se mai pot depune marţi, până la ora 17, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 21 iulie. Candidaţii care au obţinut note de peste 7 la examen vor putea participa la repartizarea posturilor în şedinţă publică, între 22 şi 25 iulie.