Niciun doctorand al Universităţii din Oradea nu va mai putea să-şi susţină teza de doctorat fără un aviz al Consiliului Şcolii Doctorale că nu a plagiat. La propunerea Consiliului de Administraţie al Universităţii, Senatul a votat, luni, o serie de modificări în Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat şi a programelor postdoctorale.

Una dintre modificări prevede că susţinerea tezei de doctorat va putea avea loc doar după ce doctorandul predă teza în format electronic editabil şi în format printat la şcoala doctorală, care va face "analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare". Altfel spus, CSUD va verifica lucrarea printr-un soft antiplagiat agreat de CNATDCU şi abia dacă lucrarea se dovedeşte originală va permite doctorandului să o prezinte public.

Totodată, regulamentul prevede că teza va putea fi consultată la Biblioteca Universităţii cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică, dar şi că, dacă doctorandul nu precizează că doreşte să o publice distinct, lucrarea va putea fi accesată liber şi pe o "platformă naţională", neindicată însă în regulament. În schimb, dacă doctorandul vrea să-şi publice lucrarea, va avea la dispoziţie 24 de luni pentru acest lucru.