"Mărita-m-aş, mărita, da’ nimic nu ştiu lucra, c-am făcut atâta carte, da’ or ales să stau deoparte", sunt câteva dintre versurile cântate cu patos de Denisa Puşcău, una dintre solistele de muzică populară ale Bihorului. Tânăra ar vrea să dea costumul popular pe roba de judecător şi aspiră la o carieră universitară, la doar 28 de ani, fără experienţă în ştiinţe juridice, susţinând deja un doctorat în Drept.

Nici n-a apucat să-şi primească diploma de doctor, însă, că probitatea îi este pusă sub semnul întrebării. Un avocat bucureştean o acuză că l-a plagiat, copiind 25 de pagini dintr-o carte pe care o publicase el cu cinci ani în urmă. BIHOREANUL a încercat să verifice acuzaţia, dar surpriză! Cartea lui Puşcău a dispărut brusc, iar tânăra, în loc să-şi apere reputaţia, s-a ascuns în spatele mamei, care ani la rând s-a învârtit între avocaţi, procurori şi judecători. Ca inculpată...

"Un produs pe hârtie" 

Pe 3 februarie, avocatul bucureştean Radu Slăvoiu (foto), lector la Universitatea Nicolae Titulescu din Capitală, a dezvăluit pe site-ul juridice.ro cum a depistat că a fost plagiat. În textul narativ cu note umoristice intitulat "Citiţi-mi cartea "Protecţia penală a vieţii private". E genială! Cum de unde ştiu? Păi, de la Denisa Florina Puşcău", Slăvoiu povesteşte cum a găsit într-o librărie "un produs pe hârtie cu coperţi albastru spălăcit" care i-a atras atenţia.

"Pe copertă scrie "Ocrotirea penală a vieţii private a persoanei", 2021, Denisa Florina Puşcău, devin invidios că eu publicasem cartea "Protecţia penală a vieţii private" în 2016 şi, uite, doamna asta mi-a luat subiectul, că doar era al meu, că eu am publicat primul, zic să fiu civilizat că subiectul e în Codul penal, nu mi l-a dat mie mama de-acasă", scrie avocatul.

Răsfoind cartea, Slăvoiu a găsit un exemplu de speţă pe care el însuşi l-a dat în volumul său, apoi o propunere de lege care îi aparţine, în nici una dintre situaţii nefiind, însă, citat. "Pe urmă văd că scrie "în opinia noastră" şi mă gândesc că aşa am scris şi eu în 2016, dar eu o aveam în vedere şi pe nevastă-mea, că cu ea discutasem propunerea de lege ferenda, mă rog, o fi discutat şi autoarea cu nevastă-mea în 2021 şi o fi ieşit opinia lor fix ca şi opinia mea", a constatat, ironic, avocatul.

Filă cu filă

Slăvoiu a comparat cărţile, concluzionând că opera lui Puşcău are "pasaje copiate în proporţie covârşitoare, fără indicarea sursei". Autoarea a avut şi "contribuţii proprii": în pasajele unde el a scris "persoană", ea a folosit sinonimul "individ" şi invers.

Avocatul dă un singur exemplu concret: filele 113-130, respectiv 134-141 din cartea lui Puşcău, în total 25 pagini care ar fi fost copiate la virgulă. "De citat, mă indică de vreo 6 ori în cele 30 de pagini ale ei, adică ale mele, iar una dintre afirmaţiile pe care mi le atribuie nu-i a mea", mai spune lectorul. După cum se ştie, chiar şi indicând sursa, niciun autor nu poate copia pagini întregi dintr-o lucrare, Legea drepturilor de autor (8/1996) permiţând doar "utilizarea de citate scurte".

Tot cu un ton mucalit, Slăvoiu arată că Puşcău are şi greşeli jenante în text: când vorbeşte despre tulburarea de posesie indică articolul 220 din Codul penal, care este, de fapt, despre actul sexual cu un minor. Semn că lucrarea Denisei Puşcău e departe de rigoarea ştiinţifică..

A dispărut!

În finalul mesajului, avocatul mulţumeşte editurii Universul Juridic, care a publicat ambele cărţi, fără a intra în amănunte, "pentru demersurile prompte pe care le-a întreprins pentru a-mi proteja drepturile de autor".

Contactat de BIHOREANUL, în mod bizar, Slăvoiu a evitat să detalieze la ce demersuri se referă. "Ce am avut de spus găsiţi în acel text. Nu am nimic de adăugat", a declarat avocatul. După toate aparenţele, la solicitarea sa, editura a retras de pe piaţă cartea lui Puşcău, care săptămâna trecută a dispărut brusc din toate librăriile.

2 în 1

Autoarea acuzată de plagiat e o bihoreancă de 28 de ani, responsabilă cu organizarea spectacolelor la Ansamblul Folcloric Crişana şi ea însăşi solistă de muzică populară. Lansată pe scenă la 15 ani, Denisa Puşcău a crescut pe lângă artişti precum Leontin Ciucur şi Florica Duma, dar nu s-a mulţumit cu cariera muzicală.

După ce a absolvit Colegiul Tehnic din Vadu Crişului, satul ei natal, a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea (2015) şi un masterat în Ştiinţe Penale şi Criminalistică, la Universitatea privată Agora (2017). Era masterandă când s-a angajat la ansamblu, pe un post de referent, fără nicio legătură cu studiile ei. Din 2015, e şi juristă la firma de contabilitate a mamei sale, Florentina Puşcău.

Ca şi cum două joburi şi cariera de artistă nu îi ocupau destul timp, în 2017 tânăra s-a înscris la doctorat la Universitatea privată Titu Maiorescu din Bucureşti. Sub îndrumarea profesorului Alexandru Boroi, a finalizat cercetarea anul trecut, în septembrie susţinând public teza "Ocrotirea penală a vieţii private a persoanei".

În aşteptarea publicării ordinului ministrului Educaţiei prin care i se atribuie titlul de doctor, Denisa şi-a publicat opera sub forma unei cărţi. De ce s-a grăbit? Visează să devină judecător, dar şi cadru didactic universitar, mediu în care poate accede doar dacă deţine titlul de doctor. Doar că acuzaţiile de plagiat pot să-i compromită cariera chiar înainte de a o începe...

Promisiuni

Întrucât cartea pe care a semnat-o a dispărut din librării, BIHOREANUL i-a cerut Denisei Puşcău (foto) să lămurească dacă l-a plagiat sau nu pe Slăvoiu, punând-o pe masă. Iniţial, tânăra a cerut un răgaz, apoi n-a mai răspuns apelurilor. În schimb, printr-un mesaj scris, a spus că a transmis explicaţii editurii şi "problema este în curs de clarificare".

"Vă promit că, în momentul în care situaţia asupra acestui aspect va fi clarificată, vă voi pune la dispoziţie toate documentele care atestă că nu poate fi vorba de plagiat", susţine tânăra, pretinzând că ea a cerut retragerea cărţii de pe piaţă, dar fără a lămuri de ce, dacă îi garantează atât de ferm autenticitatea.

BIHOREANUL a cerut explicaţii și editurii Universul Juridic privind brusca dispariţie a cărţii, dar solicitarea a rămas fără răspuns până acum. În schimb, prin vocea profesorului Nicolae Voiculescu, director al Şcolii Doctorale de la Universitatea Titu Maiorescu, instituţia a transmis BIHOREANULUI că teza de doctorat a lui Puşcău a fost verificată printr-un soft anti-plagiat, iar "indicii de similitudine rezultaţi s-au situat în valorile recomandate", fără a lămuri însă exact despre ce valori este vorba. "Teza doamnei Puşcău se află în proces de evaluare la Ministerul Educației și Cercetării, așteptându-se o decizie de la Comisia de specialitate a CNATDCU", a mai spus Voiculescu. 

Aşadar, dacă şi cum va putea tânăra să-şi "protejeze" creaţia şi titlul de doctor până la capăt rămâne de văzut...


ÎN FAMILIE
De-o parte şi de alta a justiţiei

În timp ce fiica sa a refuzat o discuţie clarificatoare, Florentina Puşcău (foto) a venit în redacţia BIHOREANULUI pentru a cere să nu apară niciun articol despre aceasta. "Vă garantez că Deni a învăţat foarte mult, pentru că de mică visează să fie judecător. Şi nu i-a fost uşor să ajungă aici", susţine femeia.

Greutăţile invocate au legătură şi cu trecutul mamei. Fostă prim-vicepreşedintă a Organizaţiei de Femei din PDL Bihor, partid pe listele căruia a candidat la un scaun de consilier judeţean în 2012, Florentina Puşcău a fost inculpată de DNA Oradea în două dosare. Între 2003-2004, când era angajată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, a ţinut evidenţa contabilă şi a acordat consultanţă unei firme, Manfred Euro, servicii în schimbul cărora apartamentul i-a fost complet renovat. Pentru aceste fapte de corupţie, Înalta Curte a condamnat-o în 2012 la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Cel de-al doilea dosar a fost deschis în 2016, fiind acuzată că a intermediat şpăgile dintre Kadar Elemer, patronul Ice Meat Company, şi adjuncta şefului Finanţelor Bihor, Adriana Sime. Puşcău a fost interceptată când îi confirma lui Kadar că i-a dus lui Sime o şpagă de 6.000 euro, pentru ca firma să fie "iertată" de o sancţiune, ba chiar şi-a mărturisit faptele în timpul anchetei, pentru ca ulterior, la proces, să nu mai recunoască nimic. Pentru că şi denunţătorul Kadar a negat tot ce le spusese anterior procurorilor, Sime şi Puşcău au fost achitate. "Am fost chinuită, deşi eram nevinovată. Procurorii mi-au spus că fiica mea nu va fi niciodată magistrat, dar Denisa nu s-a lăsat, a învăţat", pretinde acum doamna Puşcău.