Ca şi cum ar fi stat la coadă pentru un tratament miraculos, pe 26 iunie 2014 zeci de studenţi au fost filmaţi de procurori aşteptând la uşa cabinetului pe care prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Constantin Romanul, îl ocupa în Spitalul Judeţean.

Se aflau acolo pentru că, din generaţie în generaţie, studenţii de la Medicină Dentară îşi transmiteau un sfat preţios: indiferent că învaţă sau nu, lui Romanul trebuia să-i dea şpagă pentru o notă de trecere. Sătui, tinerii l-au dat însă pe mâna procurorilor, care l-au trimis în judecată, în final profesorul scăpând cu o pedeapsă foarte blândă, de doar 2 ani de închisoare cu suspendare.

Revoltător este că, deşi au recunoscut în faţa anchetatorilor că şi-au mituit profesorul în mai multe sesiuni şi că nu au învăţat defel pentru examene, studenţii nu au fost niciodată reevaluaţi. Aşa că "riscă" să devină medici cu diplome în regulă, dar cu serioase carenţe în pregătirea profesională...

Din generaţie în generaţie

Înaintea sesiunii de examene din vara lui 2014, procurorii Parchetului Bihor făceau o dezvăluire scandaloasă: profesorul universitar Constantin Romanul, la acea vreme prodecan al FMF Oradea, le pretindea studenţilor şpăgi pentru a-i promova la examene, indiferent dacă aceştia ştiau sau nu materia pe care le-o predase.

Investigaţia a pornit de la autodenunţul a două studente care au reclamat că în ianuarie 2014, înaintea sesiunii de iarnă, la fel ca aproape toţi colegii lor din anul IV de la Medicină Dentară, i-au dat lui Romanul câte 50 euro pentru a le promova la examenul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială. Fetele afirmau că profesorul nu le-a cerut bani explicit, adică personal, dar că, după cum aveau să dezvăluie ulterior procurorii, "se transmitea de la o generaţie la alta de studenţi faptul că, pentru a promova examenele la materiile predate de inculpatul Romanul Adrian Constantin, era necesar ca fiecare să-i remită o sumă de bani, în euro". Aşa că generaţie după generaţie a procedat în acelaşi fel...

Flagrant cu "Împăratul"

Cele două tinere care s-au autodenunţat le-au spus anchetatorilor că în vară erau "programate" din nou la cabinetul lui Romanul, împreună cu toţi colegii, pentru a achita "taxa" de promovare a examenului din sesiunea de vară la aceeaşi disciplină. Drept urmare, procurorii le-au "dotat" cu bancnote marcate şi au montat camere de filmat în faţa cabinetului acestuia din Spitalul Judeţean. După ce fetele au lăsat plicurile cu şpăgi în cabinet, au intrat procurorii, care au găsit asupra profesorului bancnotele însemnate, dar şi alţi 2.000 euro, primiţi tot de la studenţi.

"Împăratul şpăgilor", poreclă cu care Romanul s-a ales după ce, dându-se bolnav, a fost cărat la Tribunal de echipajele SMURD într-un scaun cu rotile, a recunoscut mita în faţa judecătorilor. Era şi greu să n-o facă, dat fiind că procurorii au cules declaraţiile a 25 de studenţi care au spus acelaşi lucru: l-au "uns" ştiind de la colegii mai mari că altfel nu vor promova examenul, indiferent câtă materie ar fi ştiut.

La fel ca şi cele două reclamante, colegii acestora au confirmat procurorilor două detalii importante. Şpaga din ziua flagrantului nu fusese prima pe care i-o dădeau lui Romanul, aşa că nici nu s-au mai chinuit să înveţe materia predată de acesta deoarece aveau siguranţa că vor primi nota 5 în schimbul banilor daţi. Şi mai revoltător era că studenţii care "îndrăzneau" să se bazeze doar pe propriile cunoştinţe, fără să dea nimic, riscau să fie picaţi.

Lacune serioase

În aprilie 2015, Romanul, care ceruse strămutarea procesului la Tribunalul Satu Mare, a fost condamnat acolo la 2 ani de închisoare cu suspendare, hotărârea fiind menţinută, două luni mai târziu, de către Curtea de Apel Oradea. O pedeapsă foarte blândă, motivată de judecători prin faptul că Romanul nu avea antecedente penale, a recunoscut acuzaţiile, ba chiar a declarat că le regretă, plus că avea o vârstă înaintată, 64 de ani, şi o stare de sănătate precară.

Studenţii care au recunoscut că n-au învăţat pentru examene şi că le-au promovat contra cost au scăpat basma curată, în ciuda gravităţii consecinţelor, căci la absolvirea facultăţii pot deveni medici fără competenţele necesare, putând pune în pericol vieţile ori sănătatea pacienţilor. Fără cunoştinţele obligatorii de chirurgie oro-maxilo-facială, odată ajunşi medici stomatologi, ei ar putea mutila pacienţii cărora vor trebui să le facă extracţii ori să le vindece traumatismele maxilare. Scenarii care ar putea deveni realitate chiar curând, căci studenţii reclamanţi sunt acum anul terminal, iar la vară vor deveni medici rezidenţi.

FMF nu ştia nimic...

Adrian Maghiar, decan Facultatea de Medicină OradeaDe altfel, FMF nici nu s-a interesat defel de ei. La cererea expresă a BIHOREANULUI, decanul Adrian Maghiar (foto) recunoaşte că şefii instituţiei nici nu şi-au pus problema reexaminării respectivilor studenţi. Motivul? Nu ştiu nici ce au declarat aceştia, nici numele lor! "Facultatea nu a avut cunoştinţă că au existat studenţi care au declarat că au promovat examenele prin fraudă şi nici care sunt aceştia", a declarat decanul Maghiar, adăugând că FMF n-a primit nici sesizări în acest sens, nici hotărârea definitivă a judecătorilor, din care să fi aflat că înşişi tinerii au recunoscut că nu învăţaseră.

Întrebat de ce el sau predecesorul său, Florian Bodog, actualul ministru al Sănătăţii, nu s-au autosesizat, dat fiind că era notoriu faptul că Romanul fusese şpăguit de studenţi tocmai în schimbul promovării examenelor, actualul decan invocă lipsa unui regulament în acest sens. "Noi nu avem o procedură care să ne spună ce avem de făcut. Am înaintat acum o adresă către Consiliul de Administraţie al Universităţii, spunând că trebuie să modificăm Carta şi să introducem o procedură pentru acest gen de situaţii", afirmă Maghiar.

Dacă Universitatea şi FMF vor face ceva de-acum înainte în acest sens, rămâne de văzut. Cert este că, la câţi profesori şpăgari au mai găsit procurorii la Medicină, o procedură de urgenţă pare mai mult decât necesară...


UNUL DUPĂ ALTUL
Examene pe bani, parfumuri, carne

Adriana Pirte, FMF OradeaDupă aproape trei ani de la cazul Romanul, FMF a trecut printr-un nou scandal de corupţie similar. Luna trecută, într-o singură săptămână, trei cadre didactice au fost percheziţionate de procurorii Parchetului Bihor: conferenţiarul Ioan Magyar de la Departamentul de Discipline preclinice, şefa Departamentului de Medicină Dentară, profesoara Adriana Pirte (foto), şi şefa de lucrări Camelia Dalai, din acelaşi departament.

În cazul lui Magyar procurorii n-au făcut deocamdată declaraţii privind suspiciunile asupra acestuia, cunoscându-se doar că au ridicat din biroul său de la Spitalul Municipal subiecte, teste şi plicuri, sub bănuiala că ar fi luat şpăgi de la studenţi pentru promovarea examenelor.

În schimb, Pirte şi Dalai au fost reţinute, arestate pentru câteva zile şi apoi trecute una în arest la domiciliu, cealaltă sub control judiciar. În dosare distincte, ambele sunt acuzate că au primit de la studenţi şpăgi de toate felurile - bani, parfumuri, ba chiar şi carne de iepure - în schimbul unor note bune. Săptămâna trecută, Pirte a fost deja trimisă în judecată, pentru 15 infracţiuni de luare de mită.