Pacienţii care suferă de îngustări pe vasele coronare, ce pot fi provocate de infarcte sau accidente vasculare, vor putea să fie operaţi la Oradea, fără a fi nevoiţi să fie trimişi într-un alt oraş.

Dan Filip şi Radu Hagiu, doi medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, au făcut vineri la Spitalul Judeţean, în premieră la Oradea, o intervenţie numită angioplastie coronariană, adică de dilatare a vasului pe dinăuntru. "Am efectuat o angiolastie coronariană pe o pacientă de 64 de ani cu infarct miocardic acut. Pacientei i-au fost amplasate pe interiorul vaselor coronare proteze metalice numite stenturi", a declarat pentru BIHOREANUL, dr. Radu Hagiu. În urma intervenţiei, starea pacientei e stabilă.

Această procedură va fi efectuată în Oradea în continuare de către medicii Spitalului Judeţean. "Am semnat un protocol de colaborare cu Institutul Inimii din Cluj, care are o experienţă de 20 de ani în astfel de proceduri, beneficiind de ajutorul autorităţilor locale şi al domnului decan Gheorghe Bumbu. Prin acest protocol, colegii din Cluj vor veni săptămânal la Oradea ca să-i asiste pe medici în implementarea acestor intervenţii pe pacienţii care au nevoie", a declarat dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean. Astfel, pacienţii care suferă de astfel de afecţiuni vor putea fi trataţi în laboratorul de angiografie din Oradea.

Protocolul este semnat pe o perioadă de şase luni, dar intervenţiile vor continua deoarece spitalul dispune de materialele necesare pentru efectuarea acestui tip de procedură. "Dacă nu venea echipa de la Cluj, am fi fost nevoiţi să trimitem pacienta în alt oraş", a mai spus Pantiş.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, medicii orădeni care vor efectua aceste proceduri salvatoare sunt Virgil Popa, Vlad Babeş, Cristian Sabău, Marius Rus şi Adrian Pop, aceştia fiind asistaţi de medici intervenţionişti din Cluj. Municipalitatea a mai anunţat că a primit undă verde pentru "proiectul depus pe fonduri europene de implementare a chirurgiei cardio-vasculare şi de creare a unui bloc operator de chirurgie cardio-vasculară în cadrul Spitalului Judeţean". Proiectul va primi finanţare în valoare de 2 milioane de euro.