Medicul Hadrian Borcea, şeful SMURD şi al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, şi-a dat demisia din Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Bihor, dar şi din Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, unde a fost votat la alegerile desfăşurate în ultimele săptămâni.

Îşi văd de interese

"În condiţiile în care nu s-a înţeles că nici frustrările şi nici micile interese ale unor grupuri nu pot prima, în nici un fel, asupra a ceea ce a mai rămas din grija faţă de pacienţi şi din respectul pe care medicii îl mai merită chiar şi în ziua de azi, consider că nu pot fi de ajutor acestui organism nou creat, ca atare prezenţa mea nu este necesară. Nu e deloc bine că am demisionat, dar în mod real nu cred că pot face ceva şi dacă undeva nu sunt util, mai bine plec", a declarat miercuri dr. Borcea, contactat de BIHOREANUL.

Demisia a fost depusă marţi, la sediul Colegiului Medicilor Bihor şi, potrivit medicului, survine ca urmare a modului în care "a fost umilit" profesorul Gheorghe Bumbu, decanul Facultăţii de Medicină, de către medicii de familie care au acaparat conducerea forului aproape în totalitate, în şedinţa de vinerea trecută, în care Consiliul Judeţean al Colegiului şi-a ales Biroul Executiv format din preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar.

Borcea s-a referit atât la faptul că, deşi a fost propus de trei ori, o dată ca preşedinte şi de două ori ca vicepreşedinte, Bumbu nu a fost votat pentru niciuna dintre funcţii, cât şi la momentul în care decanul FMF a fost "taxat" pe nedrept pentru un discurs pe care l-a rostit după aflarea rezultatelor votului.

Sămânţa de scandal

În luarea sa de cuvânt, a explicat şeful SMURD, decanul FMF îi felicitase pe medicii de familie pentru modul exemplar în care s-au organizat la alegeri şi îi rugase să ţină cont că "nu doar medicii de familie reprezintă lumea medicală" şi că "întreaga lume medicală merită să fie susţinută şi să-şi regăsescă respectul cuvenit". Dar vorbele ar fi fost interpretate greşit de liderele medicilor de familie, Monica Vajda şi Ana Dorina Popa, care au adus în discuţie "falia" creată de-a lungul timpului între medicii de familie şi specialişti. Iar de aici au ieşit "scântei".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, la consfătuirea respectivă, pe de o parte, câştigătorii le-au reproşat "foştilor" conducători că i-au ignorat în trecut, considerându-i un soi de paria ai sistemului sanitar, iar specialiştii au acuzat atât lipsa unui "echilibru" în împărţirea funcţiilor, cât şi desconsiderarea somităţilor.

"Umilinţa la care a fost supus un reputat medic şi profesor universitar orădean doar pentru că a avut un discurs mult prea sofisticat pentru audienţa de care a beneficiat, umilinţa la care a fost supus Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Bihor al cărui profund rol ştiinţific, metodologic şi etic a fost nu numai denigrat dar şi complet neglijat prin limbaj, abordare şi intenţie, dar mai ales umilinţa la care a fost supus conceptul de medic, mă determină să apelez la acest gest", şi-a motivat dr. Borcea demisia.

Medici insultaţi

Adrian Tagureanu.jpgDe cealaltă parte, într-o scrisoare adresată medicului Borcea (şi postată şi pe siteul Colegiului Medicilor Bihor), actualul preşedinte al organizaţiei, dr. Adrian Ţăgureanu (foto), şi-a exprimat regretul faţă de gestul şefului SMURD de a demisiona, dar s-a şi arătat în dezacord cu cele spuse de el.

"Îmi permiteţi să nu fiu de acord cu dispreţul pe care îl acordaţi unor colegi care poate, timoraţi sau nu, nu au avut posibilitatea să îşi exprime în totalitate gândurile şi ideile", le-a luat apărarea Ţăgureanu celor două lidere care au frânt discursul lui Bumbu, adăugând: "Dispreţuind un coleg şi insultându-i inteligenţa, insultaţi practic în general întreaga masă medicală, şi cu particularitate pe cei adunaţi în jurul mesei în acea zi, mulţi dintre ei fiind persoane care v-au şi votat", a arătat Ţăgureanu. Medicul nu a pierdut ocazia să spună că, părăsind Colegiul, şeful SMURD îi dezamăgeşte pe votanţii care şi-au pus speranţele în el.

În urma demisiei, locul lui Borcea va reveni următorului medic votat. În cazul Consiliului Judeţean, este vorba despre medicul Corneliu Grozescu, iar în cadrul Adunării Generale - de chirurgul Adrian Duşe, directorul medical al Spitalului Judeţean.

Detalii despre modul în care s-au desfăşurat alegerile la Colegiul Medicilor Bihor, în articolul "Adio, Mohan! Afară, Bumbu! Lovitură de teatru la conducerea Colegiului Medicilor Bihor"