În 1982, în îndepărtata Japonia a fost legiferat conceptul de shinrin yoku, în traducere "baia de pădure", ca o metodă pentru îngrijirea sănătăţii.

În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă. 

Numeroase studii ştiinţifice au confirmat aptitudinile terapeutice ale pădurilor, iar oamenii de ştiinţă au explicat de ce acestea fac bine: pe lângă că sunt un refugiu anti-zgomot şi împotriva poluării specifice zonelor urbane, asigură cel mai curat aer pe care îl pot respira oamenii. Bogată în oxigen, produs al fotosintezei, atmosfera din păduri conţine şi "antibiotice" naturale: fitoncidele, substanţe anti-microbiene deţinute exclusiv de plante.

În cartea sa "Legătura secretă dintre om şi natură", inginerul silvic german Peter Wohlleben arată că pădurile de conifere dezinfectează cu adevărat mediul înconjurător. Coniferele sunt mereu în alertă, din cauza unui inamic invizibil pentru oameni: sporii fungici purtaţi în cantităţi impresionante de fiecare pală de aer şi care caută mereu şansa de a se aşeza pe o creangă ruptă sau o bucată de scoarţă deteriorată, unde ciuperca să crească liniştită şi să se înfrupte încet din copac.

Ca să se protejeze de acest atac, coniferele încearcă să elimine atacatorii şi emană fitoncide. Inspirate de oameni pe nevăzute, fitoncidele reduc inflamaţiile, scad tensiunea arterială, iar anumite studii susţin chiar că reduc activitatea celulelor canceroase. 

De aceea japonezii - şi nu doar ei - consideră că pădurea este cu adevărat vindecătoare, iar "băile de pădure" nu ar trebui să lipsească din rutina unei persoane care se doreşte sănătoasă. Un motiv suficient să găsiţi o pădure în apropierea locuinţei şi să ieşiţi la plimbare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!