Televiziunea Română va difuza sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 14.35, documentarul istoric "Maurovlahica - Recviem pentru o etnie dispărută", realizat de regizorul bihorean Tudor Chirilă.

"Câţi dintre noi au cunoştinţă că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor în ţara care poartă numele de Muntenegru? Şi câţi ştiu că în Evul Mediu a fost o ţară pe nume România în Bosnia?", scriu reprezentanţii TVR într-un comunicat de presă.

Cei care au denumit-o aşa au fost cândva prin sec. XII-XIII misterioşii Valahi Negri, descinşi din Nodul Dunării - după cum limpede le arată numele, care au întemeiat acolo propria lor principalitate şi pe care Grecii îi numeau Mavrovlahi, Sârbo-Croaţii - Morovlaşi, Italienii şi dispăruţii Dalmaţi - Morlachi iar Turcii - Kara-Ulagh.

"O echipă TVR purcede pe urmele lor din chiar miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntenegru, mergând în sus pe coasta Dalmaţiei până aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai vieţuiesc încă puţinii lor ultimi descendenţi, aflând lucruri incredibile despre trecutul lor istoric", se mai arată în comunicatul Televiziunii Române, care subliniează faptul că documentarul a fost realizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Regizorul Tudor Chirilă mărturiseşte că de mai mulţi ani este "obsedat" de existenţa unui al doilea Bihor, altul decât cel în care s-a născut. "Sunt ani buni în care am căutat finanţare pentru un documentar istoric pe această temă. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) şi am pornit cu echipa mea de filmare în căutarea celuilalt Bihor, azi împărţit între Muntenegru şi Serbia. Dar scormonind prin cărţile de istorie, am avut revelaţia unei întregi etnii dispărute, vechi români goniţi de invazii din ţara lor în timpul Marilor Migraţii care acum multe secole populau masiv Dalmaţia, partea apuseană a Peninsulei Balcanice, înspre Marea Adriatică", spune realizatorul.

Pornind din ruinele castelului Bihor din Muntenegru, unde era reşedinţa unei formaţiuni statale medievale româneşti, Tudor Chirilă le-a călcat pe urme şi, în octombrie 2013, a urcat metodic pe întreaga coastă dalmată, de la Sud înspre Nord.