Asociaţia "Cultură în mişcare", în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Oradea, organizează, pentru al doilea an consecutiv, evenimentul "Documentare pe Corso", între 28 august - 1 septembrie, ce va desfăşura pe strada Republicii, lângă terasa Lactobar.

În fiecare seară, cu începere de la ora 21, cinefilii orădeni pot viziona gratuit câte un documentar premiat la reputate festivaluri internaţionale.

Astfel, marţi se va ecraniza Soundtrack for a Revolution (Sunetul unei revoluţii), o producţie Marea Britanie, SUA şi Franţa (2009), care spune povestea mişcării americane pentru drepturile civile. "Muzica a devenit elementul unificator împotriva violenţelor din partea populaţiei albe, dar şi de consolidare a comunităţilor de culoare din SUA. Cu o coloană sonoră impresionantă (Joss Stone, Wyclef Jean, the Roots), filmul este câştigătorul multor premii internaţionale precum Festivalul Internaţional de Film din Vancouver şi Festivalul Internaţional de Film din Chicago", se arată într-un comunicat trimis luni de organizatori.

Miercuri este programat Art of Freedom (Arta Libertăţii), produs în Polonia în 2011. Filmul prezintă poveştile alpiniştilor polonezi, care, în anii 70-80, erau cei mai buni din lume, dar şi experienţa unor expediţii pe Himalaya.

În seara de joi urmează American Autumn: an Occudoc (Toamna americană: un documentar despre mişcarea Occupy), SUA, 2012. Filmul este o radiografie a mişcării Occupy şi reprezintă un manifest împotriva corporaţiilor globale şi a exploatării celui sărac de către cel bogat. Documentarul a fost realizat în locaţiile de protest şi pe spaţiile de întâlnire a mişcării Occupy din New York, Boston şi Washington.

Vineri va fi proiectat documentarul Political Dress (Modă ca expresie politică), Polonia, 2011. Poveste a unui manifest politic prin modă, pelicula arată cum, în perioada comunistă, polonezii au încercat să-şi găsească libertatea şi să se răzvrătească împotriva regimului, a uniformizării vieţii de zi cu zi prin culori îndrăzneţe, stil personal şi modele de haine unice.

Ultima seară este rezervată documentarului Only when I dance (Doar când dansez), Marea Britanie, 2009: extraordinara istorie a doi copii din Rio de Janeiro, care încearcă să-şi croiască un destin din sărăcăcioasele cartiere favelas spre lumea dură, dar frumoasă a dansului.

Anul acesta, evenimentul "Documentare pe Corso" este susţinut de British Council şi Institutul Polonez din Bucureşti.

Anul trecut, la precedenta ediţie a evenimentului, au fost prezentate 10 producţii ce abordau subiecte precum ecologie, decizii de viaţă sau sisteme politice. Tot atunci, publicul a vizionat şi documetarul realizat de Casa de Cultură a Municipiului, "Oradea noastră", care înfăţişează centrul istoric al oraşului.

Alessandra Savu