Cea de-a treia ediţie a TIFF Oradea este în desfăşurare în aceste zile în mai multe săli de spectacole, dar şi în spaţii deschise (Piaţa Unirii, Cetate) din municipiu.

Vineri seară, cu respectarea regulilor de protecţie şi distanţare, amatorii de filme au urmărit documentarul "Acasă", regizat de jurnalistul Radu Ciorniciuc şi produs de o orădeancă, Monica Lăzurean Gorgan, inclusă anul acesta în Academia Americană de Film, cu drept de vot la Oscar.

"Acasă" spune povestea unei familii sărace cu mulţi copii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti (din Bucureşti), până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache, de la o viaţă sărăcăcioasă, dar în armonie cu natura în Delta Văcăreşti, la traiul total diferit într-o societate ostilă, în Capitală.

La finalul proiecţiei, orădenii prezenţi au aplaudat felul în care regizorul şi producătoarea au prezentat povestea reală a familiei Enache. De altfel, documentarul "Acasă" – în care apar ex-premierul Dacian Cioloş şi chiar Prinţul Charles - a adunat mai multe premii şi a fost selectat în festivaluri importante din mai multe colţuri ale lumii. În Statele Unite, la "Sundance" a fost chiar premiat pentru imagine. 

La final, Monica Lăzurean Gorgan a vorbit cu orădenii prezenţi în sala Teatrului Regina Maria, dându-le câteva detalii de culise legate de realizarea filmului, dar şi câteva noutăţi despre ce face acum familia Enache. TIFF continuă sâmbătă seara şi duminică în Oradea. 

SÂMBĂTĂ, 3 OCTOMBRIE
"Soţii de militari", ora 20, Piaţa Unirii 
"Fii ca apa!", ora 20, Amfiteatru Cetate
"Şi atunci... ce e libertatea?", ora 20.30, Teatrul Regina Maria 
"Eden", ora 20.30, Filarmonica de Stat 
Cine-concert "Faust", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor

DUMINICĂ, 4 OCTOMBRIE
"Clubul copiilor urâţi", ora 10, Filarmonica de Stat
"FOMO: Fear of missing out", ora 15, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Şi poate mai trăiesc şi azi", ora 16, Filarmonica de Stat 
"Mama", ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor 
"Casa cu păpuşi", ora 18.30, Filarmonica de Stat
"Cei mai frumoşi ani", ora 20, Piaţa Unirii
"Poveşti mărunte", ora 20, Amfiteatru Cetate
Cine-concert "Man with a movie camera", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Urma", ora 21, Filarmonica de Stat