Academia Britanică de Film (British Academy of Film and Television Arts) a anunţat că filmul documentar "Colectiv", în regia lui Alexander Nanau, este nominalizat la categoria "Cel mai bun documentar" la prestigioasele Premii BAFTA. Este pentru prima oară când un documentar românesc este nominalizat la BAFTA, notează forbes.ro.

În deschiderea ceremoniei de anunţare a nominalizărilor, Krishnendu Majumdar, preşedintele BAFTA, a afirmat că "filmele au reuşit să ne conecteze chiar şi la aceste vremuri dure de pandemie". "Mai bine de 7.000 de membri ai BAFTA au votat aceste nominalizări", a anunţat preşedintele BAFTA.

Alături de "Colectiv", la categoria Cel mai bun documentar au mai fost nominalizate "My Octopus Teacher", "The Dissident" şi "The Social Dilemma".

Gala premiilor BAFTA va avea loc pe 11 aprilie.

Luni, 15 martie, vor fi anunţate şi nominalizările la premiile Oscar. Dintre filmele documentare nominalizate la BAFTA, doar Colectiv şi producţia Netflix My Octopus Teacher sunt pe lista scurtă şi la Oscar.

Coproducţie România-Luxemburg, "Colectiv" prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei, în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti, după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015 şi s-a soldat cu zeci de morţi şi peste 150 de răniţi.