Secrete ale francmasonilor orădeni ies, foarte timid, la iveală. La Templul Francmasoneriei din oraş, cel mai nou muzeu al urbei, a fost deschisă prima expoziţie care conţine câteva documente ale lojii masonice „Regele Ladislau”, înfiinţată în Oradea anului 1876.

În plus, cu acest prilej, sunt expuse pentru întâia oară în România două steaguri ale Marii Loje Naţionale, vechi de un secol.

Documente restaurate

Expoziţia a fost deschisă joi seară, în prezenţa directorului Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, a viceprimăriţei Arina Moş şi a directoarei Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea.

„Sunt două artefacte prezentate în premieră. Sunt vechi de o sută de ani şi au stat în Arhivele Naţionale vreo 70 de ani. Mă bucur că le scoatem la lumină la Oradea, singurul loc din România unde există un muzeu dedicat mişcării masonice”, a declarat Aniţa, despre cele două steaguri expuse în Templul Francmasoneriei, descrise ca fiind „foarte rare”.

În vitrinele anume amplasate în muzeu, vizitatorii pot vedea şi documente ale masonilor orădeni de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, restaurate de specialiştii Arhivelor Naţionale, serviciul judeţean Bihor. Directorul Mihai Georgiţă a explicat că în arhive sunt peste 16.000 de file despre masonii bihoreni, care acum sunt cercetate şi restaurate.

Doar în maghiară şi germană

Vizitatorii nu trebuie să se aştepte însă la dezvăluiri spectaculoase în documentele expuse acum. Majoritatea sunt acte de corespondenţă, precum solicitări de adeziune ori scrisori ale unor membri către lojă. Atenţie, însă: ele pot fi citite doar de cei care cunosc limba maghiară ori cea germană, deoarece astfel comunicau masonii vremii, iar traduceri nu au fost făcute.

De asemenea, a fost expus un act care înşiră toţi cei 47 de „fraţi” înscrişi în loja „Regele Ladislau” în anul 1876, o pagină de ziar care menţiona acte de caritate ale masonilor, un proces verbal privind rezultatele alegerilor din lojă din anul 1929 şi un document în ebraică, al unei loje înfiinţată de evreii din Oradea.

Cu prilejul vernisajului, şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea, a declarat că în 2 februarie la Oradea va avea loc o conferinţă internaţională dedicată lojei orădene. De asemenea, Lupşea şi Aniţa au semnat un protocol de colaborare, pentru ca şi alte documente din arhive să fie expuse în muzeele orădene.