800 de pagini de documente au fost declasificate, zilele trecute, de Arhiva Naţională de Securitate a SUA, documentele arătând care ar fi fost ţintele armatei americane în cazul unui război nuclear în perioada Războiului Rece.

Informaţia a fost făcută publică de site-ul Fox News, citat de agenţia de ştiri Mediafax, conform cărora armata americană era pregătită să atace peste 1.200 de oraşe din ţările comuniste, respectiv din Asia şi Europa, inclusiv din ţara noastră.

„Din România, pe liste apar oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan”, arată Mediafax.ro, specificând că documentele fac parte dintr-un plan întocmit în 1956 şi denumit "Studiu privind necesarul de arme nucleare".

Noile documente făcute publice conţin informaţii despre 1100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus unde se aflau în acea perioadă bombardiere cu raza medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest.  

Documentele precizează şi că ţintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS, arată Mediafax.

Atacurile urmau să fie făcute în cazul unui război nuclear, cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale.

Informaţiile au fost publicate pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele "Listele cu ţintele nucleare ale armatei americane în timpul Războiului Rece, declasificate pentru prima dată".

Niciun alt document de o asemenea însemnătate referitor la perioada Războiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodată.

Pe de altă parte, mai scrie sursa citată, Arhiva Naţională de Securitate a SUA relevă şi că, spre deosebire de prezent, când Statele Unite şi Rusia negociază reducerea arsenalului nuclear, în acea perioadă a Războiului Rece, SUA şi-au mărit numărul armelor nucleare de la 12.000 în 1955 la 22.000 în 1961, în punctul culminant al acelei perioade.