Fiindcă Biblioteca Batthyaneum din Alba-Iulia nu a răspuns solicitării Primăriei Oradea de a restaura documentele găsite lângă piatra de temelie a Teatrului de Stat, municipalitatea le-a predat luni Bibliotecii Naţionale Szecheny din Budapesta, care s-a oferit să le redea proprietăţile gratuit.

Actele, găsite îngropate într-un tub, în urmă cu mai bine de o săptămână, au fost predate directorului ştiinţific al Bibliotecii Naţionale din Budapesta, Boka Laszlo. Predarea acestora s-a făcut în baza unui acord de restaurare semnat de viceprimarul Biro Rozalia, de directorul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi şi de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. "În baza acestui protocol, restauratorul se obligă să asigure siguranţa documentelor predate, restaurarea fiind de cea mai înaltă calitate", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Cel mai probabil, documentele reprezintă date de la construcţia Teatrului de Stat, precum şi note scrise de arhitect, constructor şi autorităţile locale, după cum se obişnuia la acea vreme. Potrivit acordului, acestea trebuie restaurate în maxim un an de la predare.

După ce cutia de formă cilindrică a fost deschisă la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, s-a constatat că hârtia dinăuntrul ei este puternic degradată, fiind afectată de umezeală, iar deoarece şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune, desfacerea ar fi dus la pierderea definitivă a documentelor.