O imagine în care doi angajaţai ai MAI care au participat la protestul de sâmbătă din Bucureşti, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, au fost surprinşi făcându-şi nevoile pe Biserica Kretzulescu a stârnit revolta Bisericii Ortodoxe.

Imaginea a apărut pe reţelele de socializare, făcând înconjurul internetului. "Gestul celor două persoane este, cu sau fără voia lor, un gest sacrileg şi indică, în mod evident, o absenţă totală a bunului simţ, a oricărei urme de spiritualizare şi este un gest dezonorant şi descalificant din punct de vedere moral. Instituţia pe care cei doi o reprezintă ar fi firesc să le transmită, cel puţin o mustrare pentru că este un gest care în mod evident a atras şi o imagine negativă a instituţiei respective. Dincolo de asta, este vorba şi de contextul în care, într-un oraş precum o Capitală, există această problemă elementară a toaletelor publice. Chiar şi aşa, cei doi nu au o scuză totală pentru că ştiau unde se află şi ce clădire este aceea", a declara, pentru agenţia de ştiri Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Reprezentanţii sindicali ai celor doi angajaţi ai MAI spun că au făcut nenumărate cereri către Primăria Capitalei pentru a amplasa toalete publice în acea zonă.

"Noi am făcut solicitări către Primăria Capitalei să ne pună şi toalete în zonă, dar au tratat cu indiferenţă subiectul. Majoritatea celor pe care i-am avut la miting au fost din provincie şi necunoscând Bucureştiul sau restaurantele din jur pentru satisfacerea necesităţilor de acest tip, au recurs la acest gest. (...) Este clar un gest regretabil, dar trebuia să fie un pic de orientare, probabil s-au gândit că acolo este locul cel mai puţin vizibil. Nu ştiu ce a fost în mintea lor. Este imposibil să pun cine ar putea fi cele două persoane", a declarat, pentru sursa citată, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Sindicalistul a explicat că acest gest nu trebuie să distragă atenţia de la protestul care a strâns mii de angajaţi din MAI. "Eu regret şi îmi cer scuze public, dar asta nu înseamnă că trebuie să umbrim activitatea noastră de ieri. Este un gest care produce emoţie publică, dar nu trebuie să mutăm centrul atenţiei de la activitatea noastră", a adăugat Coarnă.

În acelaşi timp, Patriarhia Română, care admite că există o problemă a toaletelor publice, susţine că este necesară identificarea celor două persoane şi cel puţin mustrarea lor.

Mediafax notează că, sâmbătă, circa 3.000 de angajaţii din penitenciare şi din poliţie au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne, principalele lor solicitări fiind condiţiile de lucru mai bune, salarizare "echitabilă", dar şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.