Pe 11 decembrie s-au împlinit doi ani de la primul caz de infectare cu Sars-Cov-2 înregistrat oficial în lume, al unei vânzătoare dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan.

Fostul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă (foto jos), a făcut un apel pro-vaccinare, prezentând-o ca singura soluţie pentru reîntoarcerea „la normalul de care ne e dor”.

„Sunt doi ani în care cu toții am suportat restricții, am înfruntat temeri și, din păcate, am deplâns peste 5 milioane de morți la nivel global. După doi ani ne simțim obosiți și ne dorim să revenim la normalul, de care ne e dor. De aceea am o singură o rugăminte: vaccinați-vă. Este cea mai sigură și eficientă cale de a ne proteja de acest virus și de a-i proteja pe cei de lângă noi”, a scris Mihăilă, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a spus că întrebările şi nesiguranţele legate de vaccin sunt normale. „Pe cei vaccinați îi rog: stați de vorbă, cu calm, cu aceste persoane. Povestiți-le experiența vaccinării cu înțelegere și respect față de îngrijorările lor. Vaccinarea este și trebuie să fie un gest de convingere. Fără încredere nu vom reuși nimic”, a mai transmis Ioana Mihăilă.

Ioana Mihaila vaccinare

Pandemia în cifre

Deşi a înregistrat primele infectări cu Sars-Cov-2 la începutul lunii decembrie, China a raportat oficial cazurile pe 31 decembrie 2019, când a anunţat că are 27 de îmbolnăviri de pneumonie, inclusiv forme grave, cu origine necunoscută.

În ianuarie, oraşul Wuhan şi alte localităţi din provincia chineză Hubei au intrat în carantină, dar nu s-a reuşit controlarea focarului. Virusul s-a răspândit în China, iar apoi în lume.

În Europa, prima infectare cu Sars-Cov-2 a fost confirmată pe 24 ianuarie 2020, în Franţa, în cazul unei persoane care călătorise în China. Trei zile mai târziu, o confirmare similară a fost făcută şi în Germania. Pe 30 ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat epidemia drept o urgenţă medicală de interes internaţional, iar pe 11 martie a declarat Covid-19 o pandemie globală.

Până pe 11 decembrie 2021, în întreaga lume au fost confirmate peste 269 de milioane de îmbolnăviri cu Covid-19 şi au fost înregistrate 5,3 milioane de decese la pacienţi infectaţi. În România, bilanţul a ajuns la 1,7 milioane cazuri confirmate, 57.636 de decese şi 1.714.239 vindecări.