Doi salvatori speologi bihoreni, Tudor Rus şi Adrian Kondacs, au participat la un curs de pregătire salvaspeo organizat în perioada 25 septembrie - 3 octombrie în Republica Macedonia. Alături de ei au fost şi alţi 27 de salvatori din zece ţări balcanice, Slovenia, Ungaria, Serbia, Albania, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria şi Turcia.

Bihorenii, consilieri tehnici salvaspeo, au participat la acest curs în calitate de şefi de echipă, ajutându-şi colegii din Slovenia la desfăşurarea în bune condiţii a cursului de pregătire.

"Pregătirea s-a desfăşurat în Parcul Natural Jasen, situat la 40 kilometri de capitala Macedoniei, Skopje. Pe durata a 80 de ore, cursanţii au fost instruiţi în tehnici de echipare şi evacuare salvaspeo, comunicaţii subterane, dezobstrucţii, tehnici de autosalvare, examinarea victimei, planificarea unei acţiuni de salvare şi prezentarea diferitelor specializări din cadrul serviciilor salvaspeo", se arată într-un comunicat trimis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana.

Cursul s-a adresat în primul rând speologilor deoarece aceştia au cea mai mare competenţă în cadrul salvărilor subterane. Programul practic al acestui curs a constat în patru zile de pregătire la faleză, două zile de evacuare subterană şi o zi de pregătire în comunicaţii subterane şi dezobstrucţii. "Ultima zi a cursului a constat într-un exerciţiu complex de salvare dintr-un aven cu adâncimea de 70 metri, pe timpul desfăşurării acestuia fiind respectate toate elementele necesare desfăşurării unei acţiuni reale de salvare în peşteră", se mai arată în informarea ISU Crişana.

Oganizatorul cursului, slovenul Ales Strazar, a participat în luna iulie a acestui an la exerciţiul internaţional salvaspeo desfăşurat în peştera Cetăţile Ponorului din munţii Bihorului.

Bihorenii au putut participa la cursul de pregătire din Macedonia în baza protocolului de colaborare semnat anul acesta între Salvaspeo Romania şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Serviciul Judeţean Salvamont Bihor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor. În urma cursului, salvatorii din Bihor au stabilit legături cu colegii din ţările balcanice.