Doi localnici din Remetea, un adolescent de 15 ani şi un bărbat de 45 de ani, care au mers cu caii pe munte, s-au rătăcit pe Valea Iadului, luni. Se pare că, la întoarcere, cei doi au vrut să vină pe o scurtătură, dar n-au cunoscut traseul. Alerta a fost dată de mama băiatului, seara la ora 21.15, iar jandarmii din cadrului postului montan Stâna de Vale au şi pornit să-i caute, cu ATV-urile.

"Zona fără semnal şi lăsarea întunericului putea compromite acţiunile de căutare, dar operativitatea intervenţiei a dus la găsirea celor doi, în jurul orelor 2200, în Valea Iadului, la aproximativ 12 km de staţiunea Stâna de Vale", a precizat, marţi, mr. Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bihor. Cei doi rătăciţi nu erau răniţi, aşa că au ajuns cu bine acasă.

Jandarmii montanti avertizează despre importanţa echipării cu articole de îmbrăcăminte adecvate zonei montane şi în acelaşi timp de a anunţa familia, prietenii, cabanierul sau la postul de jandarmi montan, înaintea plecării pe munte, despre traseul care urmează a fi abordat şi ora aproximativă de întoarcere. "Subliniem că zona montană nu este acoperită cu semnal telefonic pentru reţelele mobile, persoanele aflate în situaţie de urgenţă neputând solicita ajutor telefonic", a mai spus Ioan Bogdan.

Şi salvamontiştii bihoreni au făcut o serie de recomandări bihorenilor şi turiştilor deopotrivă, specifice sezonului estival. În primul rând, cei care vor să urce pe munte trebuie să se informeze cât mai bine despre zona abordată şi să aibă şi o hartă cât mai recentă a zonei. La fel de importantă, spun salvamontiştii, este îmbrăcămintea adecvată. "Îmbrăcămintea luată în bagaj trebuie să asigure confortul termic, protecţie în caz de ploaie, la contactul cu vegetaţia etc. Încăltămintea trebuie să fie potrivită reliefului accidentat de la munte, talpa fiind prevăzută cu profil aderent şi antiderapant", spun salvatorii.