Un echipaj de terapie intensivă mobilă a SMURD Oradea a intervenit, miercuri seara, pe strada Bradului din municipiu pentru salvarea a doi copii - unul în vârstă de 4 ani şi celălalt în vârstă de 5 ani - care se simţeau rău, fiind intoxicaţi.
"Miercuri, 27 mai a.c., în jurul orei 21.50, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia echipajelor specializate pe strada Bradului din municipiul Oradea, pentru salvarea copiilor săi, părintele precizând faptul că aceştia prezentau o stare generală de rău, probabil în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută", a transmis, joi, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
La faţa locului a fost trimis echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea.
"Ajuns la adresa indicată, echipajul TIM SMURD Oradea le-a administrat oxigen şi le-a acordat toate îngrijirile medicale care se impuneau copilului de 4 ani, care - scos mai devreme de către familie din mediul toxic - începuse să îşi revină, şi copilului de 5 ani, care se afla în stare de semiconştienţă. După tratamentul de specialitate, starea de sănătate a celor doi copii s-a ameliorat, echipajul transportându-i conştienţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată în informare.
Pompierii militari care încadrează autospeciala CBRN au luat măsuri pentru ventilarea spaţiilor şi au făcut măsurători cu aparatele din dotare. Aşa, au detectat prezenţa monoxidului de carbon în locuinţă rezultat în urma montării unei centrale pe gaz în mod necorespunzător, fără tub de evacuare a gazelor.
ISU Crişana le aminteşte bihorenilor că sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate şi exploatate, altfel pot pune în pericol viaţa.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar deces. Copiii, femeile gravide, bătrânii, cei cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibili la acţiunea patogenă a acestui gaz.