Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost decernat, vineri, jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitry Muratov din Rusia, "pentru eforturile lor de a proteja libertatea de expresie, care este o precondiţie pentru democraţie şi pace durabilă", au informat reprezentanţii Comitetului norvegian de acordare a acestei prestigioase distincţii.

Comitetul a subliniat că cei doi jurnalişti "reprezintă toţi jurnaliştii care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii tot mai vitrege". Valoarea totală a premiului este de 1,1 milioane de dolari.

În vârstă de 58 de ani, Maria Ressa este jurnalistă filipinezo-americană. Pentru aproape două decenii, ea a lucrat ca reporter de investigaţii în Asia de Sud-Est pentru CNN. A fost arestată în anul 2019, iar în 2020 a fost condamnată în baza controversatei legi filipineze împotriva criminalităţii cibernetice, o acţiune catalogată de grupurile pentru drepturile omului şi jurnalişti ca un atac asupra libertăţii presei, notează G4Media.ro. 

În vârstă de 59 de ani, Dmitry Muratov este un jurnalist rus care în perioada 1995-2017 a fost redactor şef al publicaţiei "Novaya Gazeta", catalogată drept unul dintre "singurele ziare cu adevărat critice cu influenţă naţională din Rusia de astăzi" de către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor. Muratov a scris despre subiecte sensibile, inclusiv încălcări ale drepturilor omului, corupţie guvernamentală la nivel înalt şi abuz de putere, relazează acelaşi portal. În 2010, lui Dmitrii Muratov i-a fost decernată Legiunea de Onoare a Franţei.

"Jurnalismul liber, independent şi bazat pe fapte contribuie la protejarea împotriva abuzurilor de putere, minciunilor şi propagandei de război. Comitetul norvegian este convins că libertatea de expresie ajută la formarea unui public informat", se arată în comunicatul oficial.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele şase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm.