Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că doi militari români au murit, duminică, în Afganistan, în urma rănilor provocate de explozia unui dispozitiv improvizat.

Este vorba despre maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, care se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. El era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Celălalt militar ucis este plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani. El era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Postelnicu era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului, scrie gandul.info. Cei doi se aflau într-o misiune de patrulare, în jurul orei 22, ora României, când a avut loc explozia. Militarii au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală, însă, în jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor grave, au decedat.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a explicat că patrula din care făceau parte cei doi români era mixtă, pe lângă militarii noştri existând alţi trei soldaţi străini. Conform protocolului, MApN nu a oferit numele sau informaţii care ar putea duce la identificarea militarilor decedaţi până ce familiile nu au fost înştiinţate.

Ministrul Apărării a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa. De asemenea, Duşa a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.