Doi şoferi ai companiei locale de transport OTL au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Testările s-au făcut în cadrul unei anchete epidemiologice dispuse de DSP Bihor în urma cazurilor descoperite la compania Plexus din Parcul Industrial. Cei doi conduceau cursele rapide spre Plexus. 

"Au fost testaţi 40 de şoferi care au circulat în ultima lună pe rutele rapide spre Parcul Industrial, 31, 32, 33, 34 şi 35. Doi dintre şoferi, care au circulat spre firmă (n.r. Plexus) au fost găsiţi pozitivi", spune Viorel Pop, directorul OTL. 

În cazul celorlalţi 38 de şoferi, testele au ieşit negative. 

Cei doi şoferi infectaţi cu Covid-19 au fost internaţi vineri la Spitalul Municipal din Oradea, potrivit procedurii, însă sunt asimptomatici. 

Situaţia a fost confirmată şi de Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. "Noi am făcut ancheta după apariţia cazurilor pozitive de la Plexus. Am găsit doi pozitivi pe două linii de transport. Am luat legătura cu medicul de la medicina muncii de la OTL pentru identificarea contacţilor celor doi şoferi", a declarat şefa DSP. 

Potrivit acesteia, în urma confirmărilor, familiile şoferilor infectaţi au fost puse în izolare, la fel şi alţi doi şoferi despre care s-a descoperit că au avut contact direct cu aceştia. Toţi sunt asimptomatici şi nu au fost testaţi. "Metodologia de la INSP ne spune că se testează doar dacă au simptome", explică Rahotă. 

Potrivit acesteia, OTL a luat toate măsurile dispuse la nivel naţional pentru companiile de transport, inclusiv asigurarea geamurilor despărţitoare de plexiglas între şoferi şi călători. "E foarte greu când suntem în faza transmiterii comunitare să găsim cazul index, adică primul bolnav. Importantă este găsirea celor infectaţi şi izolarea contacţilor", explică medicul.

Directorul OTL, Viorel Pop, spune că în fiecare dimineaţă şoferii şi vatmanii companiei trec printr-un triaj epidemiologic, fiindu-le verificată şi temperatura. De altfel, spune directorul, n-au fost probleme cu şoferii care asigură circulaţia în oraş, de la debutul pandemiei.

În ceea ce priveşte compania Plexus, reprezentanţii acesteia au precizat că, în urma testărilor, s-au găsit 21 de persoane infectate din rândul angajaţilor şi "terţilor contractori".