Mitingul "pro familie" organizat sâmbătă, în Piaţa Unirii, pentru a cere modificarea Constituţiei aşa încât să facă posibile doar căsătoriile între bărbaţi şi femei, nu şi între persoanele de acelaşi sex, a făcut victime colaterale: doi orădeni au fost amendaţi de jandarmi pentru "contramanifestaţie", după ce s-au plimbat prin Piaţa Unirii promovând un mesaj pentru toleranţă.

"Din punctul nostru de vedere nu a fost niciun incident. Eu cu Horia Bogdan ne-am plimbat prin Piaţa Unirii, cu mesajul "TOLERANŢĂ" printat pe un A4. Fără să strigăm sau să incităm la violenţă, nu am intrat în contact cu nimeni. Iar când ne-am apropiat de Pasajul Vulturul Negru, au venit jandarmii la noi şi ne-au amendat", a povestit pentru BIHOREANUL Dan Dragoş.

"Noi aveam hârtiile în mână, nu am vorbit cu nimeni, nu am supărat pe nimeni. Au venit la noi jandarmii, ne-au legitimat şi ne-au întocmit procese verbale. Nu am făcut altceva decât să ridicăm o hârtie cu mesajul "TOLERANŢĂ", într-un oraş multicultural, dar se pare că aşa ceva nu se poate tolera", a spus şi Horia Bogdan.

Cei doi au fost sancţionaţi în baza Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea evenimentelor publice, care, la articolul 26, arată că reprezintă contravenţie "organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare", sancţiunea prevăzută fiind amenda de la 500 lei la 5.000 lei.

Horia și Dan sunt cu atât mai revoltaţi cu cât nu au deranjat pe nimeni prin actul lor, dar jandarmii au "sărit" din start să îi amendeze, fără să le fi dat măcar avertisment.

"Ne-am exprimat paşnic, fără să incităm la violenţă, fără să intrăm în vorbă cu nimeni. Motivaţia pentru care ne-au dat amendă şi nu avertisment a fost, îl citez pe jandarm: "Datorită numărului mare de participanţi la eveniment!". Nici eu şi nici Horia Bogdan nu am avut alte antecedente şi, totuşi, am primit amendă... datorită numărului mare de participanţi", a mai spus Dan Dragoş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, căpitanul Eugen Costa, nu a putut da mai multe detalii despre contextul în care au fost sancţionaţi cei doi, însă a precizat că, dacă se consideră nedreptăţiţi, aceştia o pot ataca.

"Misiunea a fost condusă de gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca. Două persoane au fost sancţionate cu câte 500 lei, pentru contramanifestaţie, însă nu au fost probleme. Să conteste în instanţă, e dreptul dânşilor, dacă se consideră nedreptăţiţi. Dar colegii noştri în mod sigur şi-au făcut datoria", a declarat Eugen Costa.

Citiți pe această temă și articolul Miting ”pro familie”: Mii de oameni au militat, în Piaţa Unirii, pentru căsătoriile doar între femei şi bărbaţi (FOTO / VIDEO)