Doi bărbaţi din Oradea au acum dosare penale, după ce jandarmii bihoreni au găsit, sâmbătă, în maşina în care se aflau peste 25.000 de petarde, artificii şi alte pocnitori.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, mai multe echipaje de jandarmi au fost angrenate sâmbătă în misiuni specifice de ordine publică, având ca scop principal protejarea populaţiei împotriva unor activităţi ilicite de comerţ, în zona pieţelor din  municipiul Oradea. Aşa i-au găsit jandarmii şi pe cei doi orădeni, unul în vârstă de 36 de ani şi altul în vârstă de 42 de ani, când încercau să vândă materiale pirotehnice de diferite categorii şi dimensiuni.

"În urma verificărilor efectuate asupra lor şi a autovehiculului cu care aceştia se deplasau, s-au depistat un număr de 25.486 de petarde, artificii şi pocnitori de diferite modele şi dimensiuni", se arată în comunicatul IJJ Bihor.

Materialele pirotehnice au fost confiscate, iar jandarmii au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală, având în vedere că ,,orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept", constituie infracţiune, conform Legii 126/1995.

În plus, pe pagina de Facebook a Inspectoratului, unde jandarmii au postat şi un video cu materialele, situaţia este descrisă în notă umoristică: "Nu mică le-a fost mirarea când în loc de PAC PAC, (cum ştiau ei că fac petardele) au auzit NINO NINO şi în loc de luminiţele multicolore au văzut doar luminiţele albastre ale girofarurilor jandarmilor".

Controalele continuă!

 "În perioada următoare, jandarmii bihoreni vor intensifica activităţile de prevenire şi combatere a actelor de comerţ cu astfel de materiale şi recomandă cetăţenilor să achiziţioneze materiale pirotehnice doar de la persoane autorizate", se arată în comunicatul IJJ Bihor.

IJJ Bihor reaminteşte şi care sunt materialele pirotehnice care pot fi achiziţionate de persoane fizice şi juridice nespecializate: lumânările scânteietoare, steluţele, jerbele cu scântei sau alte astfel de articole pirotehnice din clasa I.

"Efectuarea oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice de către persoane neautorizate, altele decât cele enumerate mai sus, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă", a mai transmis Jandarmeria Bihor.