Virusul AH1N1 a ajuns în această iarnă şi în Bihor. Direcţia de Sănătate Publică a prezentat situaţia generală a infecţiilor respiratorii din judeţ, printre care se numără şi două îmbolnăviri de gripă porcină.

Potrivit directorului DSP, Marius Pîrcioagă, este vorba despre o tânără şi un bărbat de 73 de ani, ambii din Oradea. "Ambii au fost depistaţi la cabinetele medicale individuale de familie, în cadrul unei acţiuni de eşanţionare", a declarat Pîrcioagă pentru BIHOREANUL.

Probele recoltate în primele zile ale lunii ianuarie au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar între timp cei doi bolnavi au fost izolaţi la domiciliu şi trataţi anti-viral. "Ambii au prezentat forme uşoare", a precizat şeful DSP.

Analizele din Capitală au confirmat că cei doi orădeni suferă de gripa AH1N1, însă între timp amândoi s-au vindecat.

Tânăra bolnavă este elevă de clasa a XII-a a Colegiului Economic Partenie Cosma şi s-a îmbolnăvit în vacanţa de Crăciun. "Ea n-a mai fost la şcoală de atunci, am păstrat legătura cu părinţii ei şi mi-au spus că se întoarce la ore în câteva zile", a declarat pentru BIHOREANUL directorul colegiului, Ioan Corba.

Potrivit şefului DSP, între 10 şi 16 ianuarie, în Bihor s-au înregistrat 2.481 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 24 de cazuri au necesitat internare. De asemenea, 1.037 de bihoreni s-au îmbolnăvit de pneumonie în aceeaşi perioadă, 184 din aceştia fiind internaţi.

"Chiar dacă în cazul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumoniilor se constată o creştere a numărului de cazuri raportate faţă de săptămâna anterioară, valorile raportate se află în intervalul aşteptat de îmbolnăvire, calculat pe baza datelor multianuale", se arată în informarea DSP.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, bihorenii trebuie să evite expunerea la frig, surmenajul fizic, fumatul şi consumul excesiv de alcool, cafea sau cola. De asemenea, e indicată spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, trebuie folosite batiste de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi. Se recomandă evitarea aglomeraţiilor din locurile publice, precum şi vizirarea rudelor sau prietenilor internaţi în spitale.

Dacă prezentaţi semne de boală precum febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât, anunţaţi telefonic medicul de familie şi autoizolaţi-vă la domiciliu. Dacă simptomele se agravează, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.