Doi orădeni, soţi şi soţie, au fost arestaţi pentru trafic de persoane și proxenetism, după ce au fost prinşi că au profitat de vulnerabilitatea a două femei, pe care le-au adăpostit şi le-au forţat să se prostitueze, inclusiv prin acte de violenţă fizică şi psihică, luându-le apoi şi banii astfel produşi.

Potrivit unor comunicate transmise vineri de Poliţia Bihor şi de DIICOT, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore în cursul zilei de miercuri şi arestată joi de Tribunalul Bihor, soţul ei fiind deja după gratii, într-un alt dosar.

"Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în perioada ianuarie - septembrie 2024, persoana în cauză, împreună cu soţul său (persoană cercetată aflată în stare de arest preventiv într-o altă cauză), ar fi recrutat şi adăpostit două persoane vătămate majore, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau (lipsa unei locuinţe şi a mijloacelor materiale de subzistenţă), pe care ulterior, prin acte de violenţă fizică şi psihică, le-ar fi obligat să practice prostituţia în folosul lor. Victimele ar fi fost constrânse de către persoanele în cauză să se deplaseze zilnic în locaţiile indicate de către ei şi să întreţină relaţii sexuale contra cost", se arată în comunicatul Poliţiei Bihor.

Sumele de bani obţinute de cele două victime erau însuşite cu totul de către cei doi soţi orădeni şi folosite în interes personal.

Potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, cei doi soţi se numesc Budai Gyongyi Monika şi Budai Istvan, iar numele lor apare, în calitate de inculpaţi, şi în alte cauze precum traficul de droguri sau efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Hotărârea dată joi de Tribunal nu este definitivă. De altfel, ea a şi fost contestată de femeie.

Conform comunicatului anchetatorilor, suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, iar acţiunea a beneficiat şi de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.

Ancheta este continuată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea.