Doi părinți din Oradea, divorțați, au fost puși la plată de instanță, după ce băiatul lor de 10 ani a lovit cu bicicleta, pe un trotuar din Piața Unirii, o femeie în vârstă, iar aceasta din urmă a deschis proces pentru a-și recupera cheltuielile cu tratamentul și recuperarea, scrie Libertatea.ro. 

Publicația națională cuprinde cazul din Oradea într-un articol în care arată că părinții sunt puși de instanțe să achite despăgubiri de pe urma faptelor comise de copiii lor prea mici să răspundă penal.

„În România, părinții sunt obligați prin lege (Codul Civil) să-și supravegheze copiii minori, în caz contrar, adulții fiind răspunzători pentru eventualele fapte ilicite care produc prejudicii de orice natură. Părintele este exonerat de răspundere numai dacă dovedește că nu a putut împiedica isprava celui mic”, scrie Libertatea.ro. 

Fapta din Oradea s-a petrecut în toamna anului 2021, când un băiat care pe atunci avea 10 ani circula pe bicicletă nergulamentar pe un trotuar din Piața Unirii și a lovit o femeie în vârstă care ieșea dintr-o farmacie. 

Conform sursei citate, femeia a fost grav rănită la o mână, fiindu-i secționat nervul ulnar. După ce a lovit bătrânica, copilul s-a speriat și a fugit. Femeia rănită a formulat o plângere penală, dar s-a dispus clasarea pentru fapta de vătămare corporală din culpă, căci numărul de zile de îngrijiri medicale a fost mai mic de 90, și pentru fapta de părăsire a locului accidentului, având în vedere că autorul avea vârsta de 10 ani la data accidentului, deci nu răspundea penal, arată Libertatea.ro. 

În acest context, victima a deschis o acțiune în civil împotriva părinților băiatului. Ea a cerut daune în valoare de 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale, notează aceeași sursă. 

Judecătoria Oradea a admis în parte cererea și a admis plata unor daune. Este vorba despre daune morale de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei.

„Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului. De altfel, minorii cu vârste de până la 14 ani nu pot circula cu bicicleta nici pe drumurile publice. 

Libertatea.ro subliniază că, deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța a decis ca daunele să fie plătite de ambii adulți, întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal.

Hotărârea judecătorească nu este, însă, definitivă. De altfel, aceasta a şi fost atacată, atât de reclamantă, cât şi de mama copilului, iar procesul se va relua la Tribunalul Bihor.

Aceeași publicație notează că tatăl băiatului a încercat să scape de plata daunelor, invocând faptul că este divorțat, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, dar instanța a arătat că „deciziile părinților asupra copilului minor se iau în comun”, iar amândoi părinții aveau obligația să explice copilului cum și unde să circule cu bicicleta. 

În același articol este prezentat și un caz din Brașov, unde doi frați de 14 ani au aruncat cu pietre într-o curte, spărgând parbrizul unei mașini și rănind câinii proprietarului. Și în acest caz, părinții au fost puși la plată de instanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!