Pe 28 iunie, Consiliul European se reuneşte pentru a dezbate situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, iar fiecare ţară europeană poate fi reprezentată de o persoană.

În România, însă, preşedintele şi premierul nu se pot decide care dintre ei ar trebui să reprezinte ţara, fiecare susţinându-se, evident, pe sine.

Parlamentul a votat, marţi, o declaraţie prin care îl susţine pe primul-ministru Victor Ponta să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL şi votat de parlamentari, "Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".

Ca răspuns la această decizie a Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a spus că Ponta încearcă să forţeze nota. Precizând că "o parte din clasa politică a dat cel mai penibil spectacol legat de cunoaşterea funcţionării Uniunii Europene", preşedintele a spus că nu doreşte o confruntare cu nimeni, dar vrea soluţii corecte, constituţionale.

"România trebuie să aibă ceea ce au toate statele reprezentate pe diverse structuri ale UE şi anume legitimitate", a spus el. Preşedintele a adăugat că înţelege că astăzi s-a adoptat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia.

"Dacă domnul Ponta doreşte să preia atribuţiile de reprezentare ale preşedintelui (...) îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, care poate fi o lege", a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a susţinut că "declaraţia nu poate fi opozabilă preşedintelui României, în orice caz".

Băsescu a declarat că articolul 80 din Constituţia României spune clar că preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul acestuia.

"Nu veţi găsi nicăieri la capitolul Guvern că prim-ministrul reprezintă statul român. El poate reprezenta cel mult o instituţie foarte importantă, şi anume Guvernul, dar nu statul român, care este mult mai complex: are 22 de milioane de cetăţeni, are justiţie, Parlament, ONG-uri, are oameni amărâţi, oameni bogaţi. Toţi suntem parte a României şi Guvernul nu îi poate reprezenta pentru că nu are reprezentare constituţională", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că prim-ministrul poate face asta doar dacă îi deleagă el atribuţiunile. "Faptul că încearcă forţarea notei nu printr-o discuţie cu mine, ci printr-un act fără valoare juridică, arată o undă de slăbiciune. (...). Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să îşi asume ce îşi doresc", a conchis Băsescu.

Sursa: Mediafax