Profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi profesorul Ionel Cordovan, care predă limba rromani în comuna Ineu, au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naţionale. Ei au primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler.

„În semn de apreciere pentru activitatea didactică, inclusiv în context pandemic, remarcând eforturile depuse pentru creșterea calității, echității și participării la procesul educațional, dar și pentru dezvoltarea competențelor digitale sau civice în comunitatea educațională, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler”, se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Tot de 1 Decembrie, Iohannis a decorat şi mai multe cadre medicale, inclusiv din Bihor.

„Profesoara Microsoft”

Cunoscută pentru că, înainte de pandemie, a început să le predea elevilor ei lecţiile de limba română folosindu-se de diverse aplicaţii şi jocuri, profesoara Mirela Tanc a devenit în ultimii doi ani un mentor pentru mulţi dintre colegii ei dascăli, învăţându-i metode pentru predarea de la distanţă.

La ceremonia care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, Tanc şi-a "dus", simbolic, elevii cu ea. „Mi-am adus şi elevii cu mine, simbolic vreau să spun, oferind staff-ului prezidenţial mai multe texte ale elevilor, pe care le-au creat în timpul orelor de limba română, sub formă de scrisori, benzi desenate, pagini de jurnal, despre semnificaţia Zilei Naţionale. Dedic această distincţie atât colegilor, cât şi elevilor mei. Cred cu tărie că noi, dascălii, putem transforma misiuni imposibile în unele posibile. Cred că omul sfinţeşte locul, dar şi că locul ne sfinţeşte pe noi", a declarat Tanc, citată de Agerpres.

„Mă simt mai responsabil”

Inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie, cu atribuţii suplimentare şi pentru minoritatea rromă, profesorul Ionel Cordovan, titular la Şcoala Gimnazială Puiu Sever din Ineu, s-a declarat de asemenea onorat de distincţia primită.

„Această distincție a fost posibilă prin nominalizarea făcută de Roma Education Fund și de către profesorul meu de suflet, Gheorghe Sarău, căruia îi dedic, în mod special, această distincție! Mulțumesc REF, mă înclin, domnule profesor Gheorghe Sarău”, a scris dascălul, pe pagina sa de Facebook.

Profesor de limba rromani şi, totodată, autor de manuale pentru predarea în această limbă, Cordovan este şi director adjunct al şcolii gimnaziale din Ineu, unde o mare parte dintre elevi sunt de etnie romă.

„De astăzi mă simt mai responsabil să contribui la asigurarea unui învățământ echitabil pentru copiii și elevii romi, să le sprijin pe cadrele didactice rome și nerome în realizarea unui act educațional de calitate, care să răspundă nevoilor reale de învățare ale elevilor!”, a mai scris Cordovan.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi şeful DSU, Raed Arafat.