Doi tineri români au fost arestaţi la Bucureşti şi urmează să fie extrădaţi în SUA, după ce au fost puşi sub acuzare pentru că s-au infiltrat în sistemele informatice care controlau camerele de supraveghere ale departamentului poliţiei din Washington.

Cei doi hackeri, Mihai Alexandru Işvanca (25 ani) şi Eveline Cismaru (28 ani) ar fi neutralizat aproape toate camerele de supraveghere inclusiv în perioada în care se făceau pregătiri pentru ​ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump. Mai precis, atunci poliţiştii au pierdut controlul la 123 din cele 187 de camere.

Practic, românii infectau sistemele  informatice cu viruşi de tipul “ransomware”, pentru a încerca să obţină bani sau alte obiecte de valoare în schimbul deblocării calculatoarelor.

Departamentul Justiţiei din SUA i-a pus sub acuzare, iar pe 15 decembrie cei doi tineri au fost arestaţi la Bucureşti. Acum, Tribunalul Bucureşti a decis şi să-i extrădeze pe cei doi hackeri. Decizia nu este definitivă, procesul urmând a fi reluat pe 11 ianuarie. În acest timp, Işvanca este în arest preventiv, iar Cismaru în arest la domiciliu.