Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a spus, joi, la întâlnirea cu premierul României, Nicolae Ciucă, ocazionată de redeschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus (Suceava) - Krasnoilsk, că ucrainenii ar fi „foarte recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține inițiativa de a exclude Rusia din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră”, conform G4Media.ro. 

În același discurs, Denys Shmyhal a spus că Ucraina este deja recunoscătoare României pentru „susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”, adăugând că „România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul Ucrainei spre viitor”. 

Site-ul G4Media.ro subliniază că recunoașterea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului” ar presupune încetarea oricăror relații diplomatice dintre România și Federația Rusă. De altfel, președintele SUA a respins, în luna septembrie, o solicitare similară făcută de autoritățile ucrainene, care au cerut în mod repetat acest lucru și statelor UE, respectiv statelor din NATO.

Prezent la întâlnirea din teren, de la frontiera Vicovu de Sus – Krasnoilsk, premierul Nicolae Ciucă nu a răspuns în vreun fel doleanței omologului său, însă a vorbit despre relația dintre România și Ucraina. 

„Mă bucur foarte mult să îl revăd pe premierul Ucrainei, după ce am avut prima întâlnire în 26 aprilie, anul acesta, la Kiev, şi mă bucur să participăm împreună la acest eveniment de deschidere a punctului de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina. Este un eveniment plin de semnificaţie, aşa cum a subliniat şi domnul prim-ministru, care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre”, a declarat premierul Ciucă.

(Inquam Photos / Casian Mitu)

Nicolae Ciucă a spus, potrivit News.ro, că trecerea frontierei Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina) înseamnă practic „un punct de trecere a frontierei între Ucraina și Uniunea Europeană”. 

Cu o seară înainte, Guvernul României a aprobat oficial funcționarea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că este vorba despre primul punct dintre Ucraina și un stat UE care se inaugurează după începerea războiului din Ucraina. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!