Fosta mare glorie a Universităţii Craiova, mijlocaşul Ilie Balaci, a murit duminică, din cauza unui atac cerebral. Medicii au încercat să-l resusciteze, dar fără succes.

"Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor! Dumnezeu să-l odihnească!", este anunţul postat pe pagina oficială de Facebook a clubului Universitatea Craiova.

Fostul fotbalist, supranumit "Minunea blondă", împlinise în luna septembrie 62 de ani.

Ilie Balaci, mijlocaşul marii echipe a Craiovei de la sfârşitul anilor 70 şi începutul anilor 80, este ultimul fotbalist legendar al oltenilor care a încetat din viaţă, după Tilihoi, Crişan, Oblemenco, Ştefănescu şi Stroe (fostul preşedinte al clubului).

Născut la 8 septembrie 1956, Balaci a câştigat trei titluri naţionale şi patru cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii Craiova. A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A a avut 347 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională a avut 65 de selecţii şi 8 goluri.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain. În total, 21 de trofee cu şapte cluburi.