Sfârşit tragic pentru unul dintre angajații Teatrului Szigligeti din Oradea, Zoltán Vajda. Salvamontiștii hunedoreni l-au găsit mort pe bărbatul în vârstă de 58 de ani, în Munţii Retezat, după ce fusese dat dispărut cu o zi în urmă. Împătimit al excursiilor în natură, Vajda a greșit alegând un traseu nemarcat și a căzut într-o prăpastie.

Colegii de teatru ai lui Vajda au făcut anunțul. „Am fost şocaţi să auzim că Zoltán Vajda, colegul nostru, prietenul şi unul dintre cei mai importanţi angajaţi ai teatrului nostru a suferit un tragic accident în timp ce urca pe munte şi a murit. Zoltán Vajda şi-a petrecut mai bine de 20 de ani în teatru şi tocmai a încheiat al 26-lea sezon. Avea 58 de ani. Cele mai sincere condoleanţe pentru copiii, familia şi prietenii săi. Pierderea noastră este incomensurabilă", scrie în mesajul publicat pe pagina de Facebook a teatrului.

Singur, pe un traseu nemarcat

Din câte se pare, Zoltán Vajda ar fi urcat marţi în Munţii Retezat, alături de fiica lui și de fratele ei vitreg. La un moment dat, în drum spre Lacul Bucura, bărbatul a ales să meargă singur pe un traseu nemarcat, pe o stâncă abruptă. Trebuia să se întâlnească cu cei doi la poalele muntelui, dar nu a mai ajuns, așa că fiica lui a alertat salvamontiștii.

„Bărbatul în vârstă de 58 ani a părăsit grupul pe o scurtătură nemarcată, în cursul după-amiezei de ieri (n.r. marţi) şi de atunci nu a mai fost văzut", au transmis cei de la Salvamont Hunedoara.

Marţi seară, după mai multe ore de căutări zadarnice, salvamontiştii au fost nevoiţi să le oprească până a doua zi. Miercuri dimineață, au găsit trupul neînsuflețit al orădeanului, în partea superioară a Căldării Galeș, sub zona cunoscută Porţile Închise.

„Victima a căzut într-o zonă abruptă, cu pereţi de piatră, aproape o sută de metri. Apreciem că decesul turistului a fost unul instantaneu”, a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Iubea muntele

Zoltán Vajda era regizor tehnic la Teatrul Szigligeti. Colegii lui îl descriu ca pe un profesionist în meseria lui și ca pe un împătimit al muntelui.

„Era un împătimit al excursiilor, al naturii. Era un om care iubea viața, filmele, muzica bună și natura, mergea oricât de des putea la munte, la mare. Avea 58 de ani, dar arăta cu cel puțin zece ani mai tânăr. Îi plăcea mult meseria lui, dar spunea și că abia așteaptă să iasă la pensie, ca să poată sta cât mai mult pe munte", a declarat pentru BIHOREANUL Bozsódi-Nagy Orsolya, secretar literar al Teatrului.

Bărbatul era angajat al teatrului orădean din toamna anului 1993, fiind unul dintre cei doi regizori tehnici ai acestuia. A semnat regia tehnică a zeci de piese, cum ar fi Familia Schroffenstein de Heinrich von Kleist, Pietre în buzunar de Marie Jones sau Trei surori de Anton Pavlovics Csehov.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!