Ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, în toată ţara, sub semnul doliului naţional decretat în memoria victimelor accidentului rutier produs în Muntenegru şi soldat cu moartea a 18 români. Guvernul din Muntenegru a decis să declare miercuri zi de doliu după moartea cetăţenilor români şi decesul tragic a patru copii, marţi, la Bar, potrivit Mediafax.

La ora 9.00, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, din Capitală, a fost acordat onorul militar drapelului României, iar apoi acesta a fost ridicat pe catarg, în acordurile imnului naţional. Ulterior, steagul a fost coborât în bernă, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru. Ceremonia a fost similară în toată ţara.

Guvernul a decis, marţi, ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. Astfel, la instituţiile publice, drapelul este arborat în bernă, iar toate activităţile se vor întrerupe, timp de trei minute, pentru păstrarea unui moment de reculegere. Posturile naţionale de radio şi televiziune îşi vor adapta programul, iar manifestările culturale, artistice şi sportive programate astăzi au fost amânate. Ţara în care s-a produs accidentul este, de asemenea, în doliu naţional, miercuri.

Între timp, victimele accidentului au fost aduse în ţară marţi. În timp ce răniţii au fost transportaţi la mai multe spitale din Capitală, sicriele cu cele 18 persoane decedate au fost aduse din Muntenegru cu o aeronavă, care a aterizat la Baza Aeriană 90 Otopeni, după care au fost duse la Institutul de Medicilă Legală, unde a avut loc identificarea acestora de către familii.