Fostul președinte american Donald Trump a făcut declarații îngrijorătoare la un miting în fața susținătorilor săi, în cursa pentru a primi nominalizarea Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă.

El a afirmat că, atunci când era președinte, a avertizat șefii statelor NATO că Statele Unite ale Americii nu îi vor apăra de Rusia - ba chiar ar încuraja regimul de la Moscova „să facă ce naiba vrea” - dacă aceștia nu investesc destul în bugetele de apărare, adică măcar 2% din PIB, țintă fixată în cadrul Alianței. 

„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud, potrivit Digi24.ro, care citează CNN.

„Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit fostul președinte american.  

În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări”, pe care nu l-a nominalizat, l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti”. „Nu, n-o să vă protejez”, i-a răspuns Trump. „De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, a relatat Donald Trump acea discuție, primind aplauze de la susținătorii săi. 

După aceste declarații, care se referă la încălcarea articolului 5 din tratatul NATO, Casa Albă a reacționat, caracterizând afirmațiile lui Donald Trump ca fiind „îngrozitoare și labile”, potrivit Digi24.ro. 

„Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că principala responsabilitate a fiecărui comandant este siguranţa poporul american şi respectarea valorilor care ne unesc. Încurajarea invadării aliaților noștri cei mai apropiaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia Statelor Unite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

CNN subliniază că Donald Trump prezintă informații greșite referitoare la felul în care funcționează NATO. Sursa citată subliniază că „autoapărarea colectivă” este principiul de bază al NATO și este definită de prevederile articolului 5 al Tratatului Alianței, care prevede explicit că un atac armat împotriva unui stat membru va fi considerat „un atac armat împotriva tuturor”.

Totodată, NATO a fixat pentru fiecare stat membru o țintă de cel puțin 2% din PIB acordat cheltuielilor pentru apărare. Majoritatea țărilor din Alianță nu îndeplinesc însă acest obiectiv. Cu toate acestea, acest „prag” de 2% din PIB nu reprezintă o obligație și nici nu generează „facturi”, așa cum percepe Donald Trump modul de finanțare.

Nu demult, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a relatat o discuție la care a fost martor în 2020, între fostul președinte american Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care fostul lider de la Casa Albă i-ar fi transmis explicit șefei CE că, în cazul în care Europa este atacată, Statele Unite nu vor interveni.

Donald Trump a lăudat de-a lungul anilor politica lui Vladimir Putin. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!