Într-o dezbatere fără spectatori, transmisă live de televiziunea ABC, cei doi candidați la președinția Statele Unite ale Americii, republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris, s-au contrat aprig pe teme importante legate de politica internă a SUA (imigrație, avorturi, politică economică, asigurările de sănătate), dar și pe politica externă, cum ar fi războiul din Ucraina și conflictul Israel vs. Palestina.

Dezbaterea a fost organizată în contextul în care, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, Donald Trump și Kamala Harris se află la egalitate în sondaje. Candidata democrată a fost cea care a făcut primul pas și s-a dus spre oponentul ei, întinzându-i mâna. 

În dezbatere, timp de o oră și jumătate, moderatorii David Muir și Linsey Davis i-au întrebat pe cei doi candidați despre o serie de tematici importante. 

Una dintre ele a fost legislația privind avortul în Statele Unite ale Americii. Publicațiile americane au considerat că tema a fost bine conturată de Kamala Harris, care a deplâns că judecători ai Curții Supreme, propuși de Trump, au întors legislația Roe v. Wave care proteja dreptul la avort, punând în pericol viețile multor femei.

În cadrul aceleiași întâlniri, Donald Trump a susținut că Kamala Harris este „marxistă” și sub conducerea ei economia Americii ar fi distrusă. 

În schimb, Kamala Harris a spus că Donald Trump spune minciuni despre imigrație, război și alte teme importante și repetă niște clișee răsuflate.

Totodată, ea a avertizat că, în cazul în care fostul președinte SUA va câștiga alegerile, va ceda în fața lui Vladimir Putin pe tema războiului Rusia vs. Ucraina, iar asta ar avea consecințe importante pentru aliații europeni din NATO. „Dacă el ar fi președinte, Putin ar fi acum la Kiev”, a spus candidata democrată care i-a luat locul în cursă lui Joe Biden. 

În dezbatere, Trump a spus în mod repetat că el ar „rezolva” conflictul din Ucraina chiar după alegeri, i-ar aduna pe Putin și Zelenski și ar determina încetarea războiului. Întrebat dacă consideră că este în interesul SUA ca Ucraina să câștige războiul, el a răspuns: „Cred că e în interesul SUA ca războiul să se termine și pierderile de vieți umane”. El a avertizat că, altfel, există riscul izbucnirii celui de-al treilea război mondial. 

Kamala Harris a răspuns că, tocmai de aceea, liderii europeni și liderii militari se bucură că Donald Trump nu este acum președintele SUA.

Candidata democrată a amintit, în context, de vizita pe care a făcut-o în martie 2022 în România, după începerea războiului, și a adăugat că România și Polonia au contribuit la realizarea unei solidarități europene și a unei alianțe pentru sprijinirea Ucrainei. Referirea la România în timpul dezbaterii arată cât de importantă e legătura dintre actuala administrație americană și țara noastră, România fiind considerată un aliat de importanță strategică al SUA, notează Spotmedia.ro. 

Pe de altă parte, în timpul întâlnirii, Donald Trump l-a lăudat pe Viktor Orban, premierul Ungariei, despre care a amintit că l-a lăudat pe fostul președinte SUA. 

Un sondaj instant făcut de CNN și SSRS după prima dezbatere Trump vs. Harris arată că majoritatea alegătorilor (63%) care au răspuns întrebării cred că cea care a câștigat dezbaterea a fost Kamala Harris, iar doar 37% cred că Donald Trump a fost câștigătorul. 

În vreme ce democrații au jubilat și au propus o nouă dezbatere, republicanii au acuzat moderarea părtinitoare a jurnaliștilor ABC, iar Trump a spus că se mai gândește dacă vrea să dezbată suplimentar cu rivala sa, notează Hotnews.ro.

Candidata democrată, Kamala Harris, a dominat dezbaterea au considerat analiștii CNN și ABC News, adăugând că ea l-a provocat, iar el a „mușcat” momeala și s-a enervat. 

De asemenea, presa americană a remarcat afirmațiile ciudate pe care Donald Trump le-a făcut, referitoare, de pildă, la faptul că unii imigranți ar mânca pisici și câini în Springfield, Massachusetts, lucru respins de moderatorii dezbaterii.

În timp ce Kamala Harris a vorbit despre speranță și un nou stil de conducere, Donald Trump a mizat pe frică și a spus că „avem o națiune care moare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!