Radio-pick-up-ul Traviata care învârtea discurile de vinil, sticlele de sifon ori peştele colorat care împodobea televizorul sunt câteva din obiectele nelipsite din multe case ale românilor în "Epoca de Aur" a comunismului. De mult nefolositoare, cele mai multe zac prin cutii.

Orădenii sunt îndemnaţi acum să şteargă praful de pe aceste obiecte, donându-le Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea. Muzeografii adună recuzită pentru că vor să amenajeze o replică a unei garsoniere din anii comunişti. "Trebuie să ne asumăm cei 50 de ani de comunism, nu putem pur şi simplu să-i aruncăm la gunoi", spune directorul Muzeului, Dumitru Sim.

Expoziţii de tot felul

Dumitru Sim, director Muzeul CetăţiiAmenajat în fortăreaţa recent reabilitată, Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea e încă în formare. În timp ce lucrează la autorizarea instituţiei, ceea ce presupune o documentaţie stufoasă pentru fiecare obiect din inventar, toţi cei şapte angajaţi, adică directorul Dumitru Sim (foto) şi cei şase muzeografi, încearcă să facă din noua structură una atractivă pentru orădeni şi turişti deopotrivă.

În cele trei luni de la deschidere, Muzeul Cetăţii a vernisat peste 30 de expoziţii, permanente sau temporare. În corpul H, curioşii pot vizita Muzeul Pâinii, iar în Sala cu Grifoni din Palatul Princiar pereţii sunt împodobiţi cu basoreliefuri poleite. Muzeul mai are un lapidarium (colecţie de pietre mari sculptate sau gravate), iar în alte săli pot fi vizitate expoziţii având ca temă săpăturile arheologice din Cetate, stadiile de degradare şi apoi de refacere prin care a trecut fortăreaţa, dar şi represiunea din închisorile comuniste.

Expoziţia cel mai recent inagurată e unică în România. Mai multe săli de la etajul doi al Palatului Princiar sunt dedicate fotografiei, vizitatorii putând descoperi aici cine a fost primul fotograf orădean şi ce aparatură se folosea pe vremuri în această artă.

Nu arunca trecutul!

Până la finalul anului, muzeografii mai vor să inaugureze o expoziţie permanentă, despre trecutul comunist. "Ne dorim să recreăm o garsonieră din Oradea anilor comunişti, cu toate obiectele care se găseau atunci în casele noastre", explică Sim. În timp ce tinerii de azi nici nu-şi pot imagina cum părinţii sau bunicii lor stăteau ore în şir la cozi pentru o butelie ori cum pândeau maşinile cu pâine când intrau în cartiere, adulţii au tendinţa să-şi şteargă din memorie amintirile de felul acesta. "Totuşi, nu putem respinge tot ce s-a petrecut atunci. Am trecut 50 de ani prin asta şi trebuie să învăţăm ceva din acea perioadă", argumentează directorul Muzeului.

Din acest motiv, muzeografii au decis să-i implice pe toţi orădenii în procesul de creare a noii expoziţii. Sub deviza "Nu arunca trecutul, adu-l la Muzeu!", iniţiatorii au lansat concitadinilor apelul de a dona orice lucru folositor colecţiei. "Puteţi aduce orice fel de obiecte din perioada comunistă, aparate de radio, cărţi de propagandă, panouri, gazete de perete, diplome, uniforme şcolare, manuale, fotografii, reviste, jucării, ziare, televizoare, aparate de bucătărie", spune muzeograful Cristina Puşcaş.

Donatori cu diplomă

Primii care au făcut donaţii au fost înşişi muzeografii, care au oferit instituţiei radiouri, cărţi, păpuşi, ba chiar şi un cântar de "alimentară". De asemenea, săptămâna trecută, în prima săptămână de la lansarea apelului, mai mulţi orădeni au lăsat la Cetate sticle de sifon, colecţii de timbre, stilouri vechi, peşti din sticlă care se puneau deasupra televizoarelor, nici acum nu e clar de ce, pe vestitele mileuri de macrame.

Cei care vor să facă donaţii sunt rugaţi să le ducă în Palatul Princiar, în oricare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 9 şi 17. Orice orădean care va oferi un obiect pentru Muzeu va primi o diplomă care îl va atesta ca "donator de istorie". Şi va purta cu sine mândria că a contribuit la prezentarea unei pagini din trecutul oraşului său...


ISTORIE PE BUCĂŢI
Muzeu rock&folk

În lunile următoare, la Muzeul Cetăţii vor fi deschise şi alte expoziţii interesante pentru trecutul urbei. Până la finalul anului, muzeografii vor inaugura două săli dedicate artiştilor folk şi rock din Oradea, unde vor prezenta atât date biografice despre aceştia, cât şi albume şi chiar instrumente muzicale folosite de aceştia. De asemenea, mai sunt în pregătire o expoziţie despre arhitectura oraşului şi una despre învăţământul orădean, unde curioşii pot afla inclusiv cum funcţiona şcoala medievală din Cetate.