Peste 200 de cărți despre Japonia au ajuns în patrimoniul Universității din Oradea, prin proiectul „Read Japan”, inițiat de Fundația Nippon din Tokyo.

Cărțile sunt în limba engleză, au fost publicate la edituri internaționale de prestigiu și sunt din mai multe domenii, curioșii putând să descopere, de exemplu, logica politicilor japoneze ori detalii despre alianța Japonia-SUA.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Universitate, cu o zi în urmă a avut loc un eveniment festiv de primire a acestei donații. „Datorită proiectului „Read Japan”, înțelegem mai bine Japonia. Peste 1.000 de biblioteci și universități din lume beneficiază de cărți donate prin proiectul amintit, iar Universitatea din Oradea este una dintre cele 7 instituții din România care au primit acest minunat cadou din partea Japoniei”, a declarat dr. Anarela Chiș, bibliotecar la Universitatea din Oradea.

Proiectul „Read Japan” a fost inițiat de Fundația Nippon în anul 2008 și are ca scop promovarea și înțelegerea fascinantei Japonii. Universitatea din Oradea a fost selectată în anul 2022 pentru a fi așezată pe harta beneficiarilor de carte, datorită sprijinului Centrului Cultural Japonez condus de Aurelia Mocan și la recomandarea Ambasadei Japoniei de la București.

În cadrul evenimentului, prorectorul Sorin Borza a precizat că „Japonia este un model de forță” și că „astfel de evenimente sunt de bun augur, acestea reprezentând construirea unei arhive intelectuale”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!